Hakkâri Meclis’te yok TBMM 24. dönemi, “tutuklu milletvekilleri”nin gölgesinde başlayacak. İlk kez 8 milletvekili Meclis’e gelemeyecek ve yemin edemeyecek. Hatip Dicle’nin vekilliğinin düşürülmesi ve 5 milletvekilinin tutuklu olması nedeniyle 30 BDP destekli bağımsız da Meclis’i “boykot” edecek. Hakkâri’de 3 milletvekilliğini de BDP’li bağımsızlar aldığı için törende bir anlamda Hakkâri yemin etmeyecek. Yemin etmeme eğiliminde olan CHP ise kararını bugün netleştirecek.

TBMM’nin 24. dönemi, tutuklu vekiller ve boykot gölgesinde bugün yapılacak yemin töreniyle başlıyor

Hakkâri Meclis’te yok

AYŞE SAYIN

ANKARA - TBMM 24. dönemi, tutuklu milletvekillerinin gölgesinde başlayacak. Toplantının başlamasına kadar tahliye kararı verilmezse Cumhuriyet tarihinde ilk kez 8 milletvekili tutukluoldukları için Meclise gelip yemin edemeyecek. En yaşlı üyesıfatıyla CHP İstanbul Milletvekili Oktay Ekşinin başkanlığında, bugün saat 15.00te toplanacak olan TBMM Genel Kurulundaki yemin törenine, boykot ve yemin krizi damga vuracak.

TBMM Genel Kurulunun, 24. Dönemin ilk birleşiminde, milletvekilleri ant içecek. 1960 sonrası oluşturulan Kurucu Meclisebasın temsilcisi kontenjanındangiren ve genç üyeler arasında yer aldığı için kâtip üye olarak görev alan Oktay Ekşi, bugünkü birleşimdeen yaşlı üyesıfatıyla genel kurulu yönetecek. Bu dönem Meclisin en genç üyeleriolan AKPden İstanbul milletvekilleri Muhammet Bilal Macit, Mehmet Muş, Konya milletvekili Mustafa Akış, İzmir milletvekili Hamza Dağ, CHPden de Tekirdağ milletvekili Emre Köprülü ve İstanbul milletvekili Faik Tunay, Divanda kâtip üyeolarak yer alacak. Genel Kurulu yönetebilmesi için birleşimin başında Ekşi milletvekili yemini edecek.

Krizli tören

TBMMnin 24. döneminin başlangıcına da ilklerdamgasını vuracak. İlk kez 8 milletvekili tutukluoldukları için Meclise gelemeyecek ve yemin edemeyecek. CHPden İzmir milletvekili ve gazetemizin yazarı Mustafa Balbay, Zonguldak milletvekili Mehmet Haberal, MHPden İstanbul milletvekili Engin Alan, BDPnin desteklediği bağımsızlardan Mardin milletvekili Gülser Yıldırım, Şanlıurfa milletvekili İbrahim Ayhan, Şırnak milletvekilleri Selma Irmak, Faysal Sarıyıldız ve Van milletvekili Kemal Aktaş, yemin törenine kadar üst mahkemeye yapılan itirazlar sonuçlanmazsa ya da yineretkararı çıkarsa yemin edemeyecek. Bu milletvekilleri, tahliye edildikleri takdirde, katıldıkları ilk birleşimde yemin ederek görevlerine başlayabilecek.

BDP destekli bağımsız milletvekillerinin boykot kararı alması nedeniyle Meclisin ilk birleşimi 38 eksikle başlayacak. Ayrıca kaset skandalınasonrasında, MHPnin partiden ihraç edilmesine karşın YSK adaylığını düşürmediği için MHP listelerindenbağımsızmilletvekili seçilen İhsan Barutçunun daha sonraki dönemlerde Meclise gelip yemin edeceği belirtiliyor. Genel kurulda gözlerin çevrileceği diğer parti ise CHP olacak. 2 milletvekili tutuklu olan CHP, bugün tavrını netleştirecek.

Milletvekillerinin tümü bağımsızlardan oluşan Hakkâri, yemin töreninde temsil edilemeyecek. Törendeki bir başka ilginç nokta ise yemin törenindeilk okunacak ismin BDPli bağımsızlardan olması. Adana ilinden başlayacak olan yemin töreninde ilk olarak BDP destekli bağımsızlardan Murat Bozlak kürsüye çağrılacak. Yemin töreninde, her dönem olduğu gibi Ankaraya sıra geldiğinde Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu ulu önder Atatürk için saygı duruşunda bulunulacak.

Yemin töreninden sonra Genel Kurul, TBMM Başkanlığı seçimi için çalışmalarına 5 gün ara verecek. TBMM Başkanlığı seçimi 4 Temmuz Pazartesi günü yapılacak.


Başka aday mı bulamadılar’ AKP, tutuklu vekillerin serbest bırakılmaması sonucu CHP ve BDP’nin yemin törenine katılmama kararlarıyla ortaya çıkan kriz hakkında Başbakan Erdoğan’ın talimatıyla hukuki inceleme başlattı. “Millet bizden boykot istemiyor” açıklamasını yapan Erdoğan, “Başka aday mı bulamadılar? Neden bu sıkıntıların olacağını bildikleri insanları aday yaptılar?” dedi. Yasalar zorlanarak gerilime zemin hazırlandığını belirten Erdoğan, herkesin yargının kararına uyacağını vurguladı.

Kurmaylardan rapor istedi

Erdoğan, CHP ve BDP’nin ‘yemin etmeme’ kararlarıyla ortaya çıkan kriz hakkında ‘hukuki inceleme talimatı’ verdi

ERDEM GÜL

ANKARA - Tutuklu milletvekilleriyle ilgili boykot kararı alan BDP ve TBMMye gelip yemin etmemeyi tartışan CHPde gözler iktidar partisine çevrildi. AKP yönetimi, tutuklu milletvekilleriyle ilgili kararlara yapılan itirazları da dikkate alarak konunun yargı sürecinin tamamlanmasını bekleme tutumuna girdi. Ancak özellikle CHP ve BDPden bugünkü yemin törenine kadar AKPden sorunun çözümüne ilişkin olumlu bir mesaj beklendiği açıklamaları üzerine Başbakan Erdoğan kurmaylarını görevlendirdi. Erdoğan, tutuklu milletvekilleriyle ilgili durum, yasal ve anayasal çözüm alternatifleri ile CHP ve BDPnin boykot ve yemin etmeme eylemlilikleriyle girilecek sürecin hukuki boyutlarıyla ilgili rapor istedi.

Grup toplanıyor

AKP yönetimi, perşembe günü yeni dönemin ilk toplantısını AKP genel merkezinde gerçekleştirecek. AKPnin ilk grup toplantısında Erdoğanın yeni seçilen milletvekillerine, yeni dönemdeki politikalarla ilgili bir çerçeve çizmesi ve partinin öncelikleri ve yol haritası hakkında bilgilendirmesi bekleniyor. İlk grup toplantısı, bugünkü yemin töreninden sonra TBMM başkan adaylığına başvurular için başlayacak 5 günlük süre içine denk gelmesi açısından da önem taşıyor. Erdoğanın perşembe günkü toplantıda partinin TBMM başkan adayı konusunda milletvekillerine bir isimlendirme yapması beklenmiyor.

AKP kulislerinde TBMM Başkanlığı için yine Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç isimleri konuşuluyor. Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Devlet Bakanları Faruk Çelik ve Hayati Yazıcının da şansları olabileceği belirtiliyor.

TBMM Başkanlığına seçilecek AKPlinin siyasi kimliği, AKPnin yeni anayasa ve geneli ilgilendiren konularda muhalefetle uzlaşmayı mı yoksa ben bildiğimi okurumyöntemini mi tercih edeceği konusunda ilk işaret olacak.

Cuma hükümet

AKPdeki taslak takvime göre yemin töreninin ardından bu hafta içinde Cumhurbaşkanı Abdullah Gülün Başbakan Tayyip Erdoğanı yeni hükümeti kurmakla görevlendirmesi öngörülüyor. Görevlendirmenin ardından Erdoğanın cuma günü yeni kabine listesini Köşke vermesi ve onayla 61. hükümetin kurulması bekleniyor. Bu durumda gelecek hafta da güvenoylamasının yapılabileceği belirtiliyor.

AKPnin taslak programına göre, TBMMnin 14 Temmuzdan itibaren tatile girmesi bekleniyor.