Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), küçük ay ayında enflasyondaki düşüşün işlenmemiş besin ve erke fiyatlarından kaynaklandığı belirtti. TCMB, Bu dönemde, döviz kurunun rötarlı etkilerinin azalmaya bitmeme ettiğini bildirdi.TCMB, 'Şubat Ayı Fiyat Gelişmeleri Raporu'nu yayımladı. Raporda, küçük ay ayında mahveden fiyatlarının yüzdelik 0,02 azaldığı ve salname mahveden enflasyonunun 0,80 nokta düşüşle yüzdelik 8,78 bulunduğu anımsatıldı.

Enflasyondaki düşüşün işlenmemiş besin ve erke fiyatlarından kaynaklandığı tamlanan raporda, bu dönemde, döviz kurunun rötarlı etkilerinin azalmaya bitmeme ettiği, atom çekirdeği göstergelerin salname enflasyonunun ortak hacim yükseldiği, anne eğilimlerin ise sınırlanmış oranda iyileşmeye bitmeme etmiş bulunduğu kaydedildi.

Kira enflasyonu akıbet 6 senenin en yükseğinde

Bu çağda asliye mülk ve işlev gruplarının katkılarının ortak eski taban gereğince oranla ufki izlerken alkollü içecekler-tütün grubunun katkısında 0,08 puanlık ortak artım gerçekleştiği tabir edilen raporda, şu değerlendirmeler yapıldı:

'Mevsimsellikten arındırılmış verilerle enflasyonun üç maaş averajlara gereğince anne isteği incelendiğinde, atom çekirdeği pahalılık göstergelerindeki iyileşmenin sınırlanmış da olsa bitmeme etmiş bulunduğu gözlenmiştir. Bu dönemde, Türk lirasındaki birikimli bedel kaybı etkilerinin hafiflemesine dair adına asliye mülk grubu eğilimindeki yavaşlama sürerken, işlev grubunda anne heves ortak hacim yükselmiştir. Şubat ayında işlev tutarları yüzdelik 0,59 artarken kadro salname enflasyonu 0,10 nokta düşüşle yüzdelik 9,06 oldu. Bu çağda salname enflasyon, enformasyon ve lokanta-otel gruplarında gerilerken öbür madun gruplarda yükselmiştir. Kira salname enflasyonu yüzdelik 8,02 ile akıbet altı senenin en faziletkâr seviyesine ulaşmıştır. Lokanta-otel grubu salname enflasyonunda ortak hacim salah gözlense de faziletkâr tempo korunmuştur. Diğer hizmetler grubunda hediye artışları sigortacılık, afiyet hizmetleri ile bakım-onarım hizmetlerine dair kalemlerde gözlenmiştir.'

Dayanıklı mülk grubunda araba fiyatlarındaki faziletkâr ölçülü artışın dikkati çektiği, möble fiyatlarının hanuman ayındaki bariz yükselişin peşi sıra bu zamanda de arttığı tamlanan raporda, 'Böylelikle, anılan madun gruplarda senenin evveli dü ayındaki birikimli artışlar yüzdelik 5'e yaklaşmıştır. Giyim grubunda salname pahalılık yüzdelik 9,80 ile fihrist tarihinin en faziletkâr düzeylerinden birine ulaşmıştır. Giyim ve dayanabilen dışı asliye mülk enflasyonu fevk cepheli seyrini korurken bu grupta döviz kurunun rötarlı tesirleri hissedilmeye bitmeme etmiştir' ifadelerine arazi verildi.

'Et fiyatlarında sınırlanmış ortak azalma oldu'

Raporda, erke fiyatlarının küçük ay ayında yüzdelik 0,56 azaldığı, bu gelişmede, Türk lirasındaki bedel hasılatına dair adına fuel oil fiyatlarındaki yüzdelik 2,32 azalışın belirleyici bulunduğu kaydedildi. Raporda, şu tespitlere arazi verildi:

'Gıda ve alkolsüz içecekler grubunda salname pahalılık 2,86 puanlık azalışla yüzdelik 8,83 gerilemiştir. Bu gelişmede hanuman ayında ince faziletkâr artım kaydeden işlenmemiş besin fiyatlarındaki düzelti belirleyici olmuştur. Özellikle göveri fiyatlarındaki düşüşle körpe mahsul ve göveri grubunda salname pahalılık yüzdelik 9,83'e gerilemiştir. Bunun yanı sıra DOĞRU çağda tahsil edilen tedbirlerin katkısıyla al et fiyatlarında sınırlanmış ortak azalma izlenmiştir. Diğer yandan bakliyat fiyatlarındaki artışlar gayret kesmeden bitmeme etmiş, bakliyat grubunda akıbet ortak salname dönemdeki hediye artışı yüzdelik 16 seviyesine ulaşmıştır. Bu gelişmelerle, işlenmemiş besin salname enflasyonu bariz ortak düşüşle yüzdelik 8,89 gerilemiştir.'

'Maliyet cepheli baskılar hafifledi'

Raporda, iklim içi müstahsil fiyatlarının küçük ay ayında yüzdelik 0,20 düştüğü, salname enflasyonun 1,47 nokta azalarak yüzdelik 4,47 bulunduğu anımsatıldı. Raporda, şunlar kaydedildi:

'Şubat ayında dayanabilen istihlak malları (yüzde 1,51) dışındaki tamamı madun gruplarda müspet ortak tempo gözlenmiştir. Dayanıklı istihlak mallarında mücevherler dışındaki kalemlerde orta hediye artışları kaydedilmiştir. Bu çağda boşluk mülkü imalatı fiyatlarındaki müspet seyirde demir-çelik mahsul fiyatlarındaki gerileme sansasyonel olmuştur. Sermaye mülkü imalinde eroin çatı mamüllerindeki hediye düşüşü öne çıkmıştır. Dayanıksız istihlak malları maaş hediye artışının sınırlanmış kalmasında (yüzde 0,25) ise mamul mahsul ve göveri ürünlerine dair adına besin imalatı tutarları belirleyici olmuştur. Sonuç adına küçük ay ayında, mahveden tutarları üstünde müstahsil tutarları kaynaklı maliyet cepheli baskılar hafiflemiştir.'

Kaynak: AA