Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Erdem Başçı, önümüzdeki üç salname devirde enflasyonun aşamalı yerine düşürüleceğini belirterek, 'Artık o sorunu de çözeceğiz' dedi.

Başçı, İsviçre'nin Davos nahiyesinde planlı 46. 'Dünya Ekonomik Forumu'nda (WEF) AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

Yarın yapılacak pahalılık görünümüne bağlı senenin önceki toplantısı öncesinde, enflasyonla uğraş çalışmalarına yer veren Başçı, şu halde konuştu:

'Orada da herkesi kandırma etmemiz gerekiyor ki pahalılık Orta Vadeli Program'da bu sene sonu düşüncesince öngörülen yüzdelik 7,5, doğacak sene yüzdelik 6,0, 2018 senesinde ise yüzdelik 5'li rakama akilane ilerleyebilecek. Bunun düşüncesince de müstelzim efor gösterilecek ama aşırı boyutlu ortak çaba. Tek boyutlu değil. İki kıta ileti özgülemek gerekiyor. Bir tanesi; enflasyonu ıskat etmek dair kararlıyız. Hükümet de kişi üstünde düşeni gerçekleştirmek dair kararlı. 2016 yılı enflasyonla mücadelenin baş yılı olacak. O şimdi sonradan 2017 ve 2018'de bitmeme edecek ve bundan böyle o sorunu de çözeceğiz.'

'Büyüme dostu, pahalılık düşürücü ortak paketle baş başa ilerlenebilir'

Başçı, enflasyonda da gayeye aşamalı ortak şekilde, önümüzdeki üç salname müddet içinde ulaşılabileceğinin altını çizerek, 'Enflasyonu indirirken de ülkü ortak yöntem bileşimi uygulayarak çoğalma dostu, pahalılık düşürücü ortak paketle baş başa ilerlenebilir diyerek düşünüyoruz. Onun da aşamalı olmasında yarar var. Hemen bu sene yüzdelik 5'e indireceğiz halinde değil de 2018'de yüzdelik 5'e doğacak şekilde, realist ama azimli ortak duruşla bunu yapabiliriz diyerek düşünüyoruz' ifadelerini kullandı.

'Enflasyonu en sonuç noktada yüzdelik 5'in de dibine getirebilmeliyiz'

Türkiye'nin, 2012 sene sonu bakımından yüzdelik 6,2 ile en ceninisakıt enflasyonu gördüğünü hatırlatan Başçı, 'Bu, bire ortak sürede sonuç 45 senenin en ceninisakıt enflasyonuydu. Dolayısıyla Türkiye'de ortak enflasyonu düşürme süreci mevcut ve halen bitmeme ediyor. Enflasyonu en sonuç noktada yüzdelik 5'in de dibine getirebilmeliyiz. Peki bunu elden yapabilir miyiz? Maalesef bu sene bunu elden yapamayacağız. Yani yüzdelik 5'in dibine elden getiremeyeceğiz” değerlendirmesinde bulundu.

'2018'de enflasyonun 5'li sayıları görebilmesi mümkün'

Başçı, enflasyonu hedeflenen seviyeye getirebilmek düşüncesince mukteza kararlılığın bulunduğuna ayraç ederek, 'Şu arzu var, o anlamda ego aşırı memnunum. Hükümetin de kesme ortak sonucu var. 3 senenin böylecene 5'li sayıları görebiliriz. Bunu hedefliyoruz. 2018'de enflasyonun 5'li sayıları bundan böyle görebilmesi mümkün. Bu yönde efor belirtmek gerekiyor. Bu çabayla ait Merkez Bankası kişi üstünde düşeni yapacak. Hükümet de kişi üstünde düşeni yapacak. Bu yönde izahat belirgin ortak halde geldi' görüşünü paylaştı.

Kaynak: AA