ANKARA - Nuran Erkul

Özelleştirme İdaresi Başkanı Mehmet Bostan, enerji sektöründe son yıllardaki özelleştirme faaliyetleriyle, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile iş birliği içinde yürüttükleri linyit sahalarının özelleştirilmesi konusundaki çalışmalara ilişkin açıklamalarda bulundu.

Elektrik dağıtım sektöründe 12,7 milyar liralık özelleştirmenin tamamlandığını ifade eden Bostan, elektrik üretiminde ise 2014'ten bu yana 6 bin megavat gücünde 10 termik santralin ve 640 megavat büyüklüğünde 64 hidroelektrik santralinin özelleştirilmesinden 11 milyar dolarlık kaynak sağlandığını aktardı.

Yerli kaynakların değerlendirilmesine ilişkin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile iş birliği içinde olduklarını vurgulayan Bostan, şöyle devam etti:

"Çayırhan sahası için 3 Ekim itibariyle ilana çıktık. Çayırhan-B linyit sahası ile başlayacak özelleştirme çok farklı nitelikte, belki 'yeni nesil özelleştirme' diyebileceğimiz bir çalışma. Açık eksiltme yöntemiyle fiyat yarıştırılarak gerçekleştirilecek özelleştirme, yatırımcılara farklı fırsatlar ve teşvikler sağlayacak bir metod olacak. Bu sahada yaklaşık olarak 700-800 megavatlık bir kapasite öngörüsüyle özelleştirme sürecini başlattık. Enerji Bakanlığının açıkladığı elektrik satışına konu baz bir fiyat üzerinden yatırımcıların yarıştırılacağı ihaleyi, 21 Kasım'da son tekliflerin alınmasının ardından hızla sonuçlandırmayı planlıyoruz. Amacımız 2017'nin başından itibaren yeni sahaları da yatırımcılara sunup, Türkiye'nin linyit rezervelerinin daha verimli kullanılmasını sağlayarak, yatırımcı ve kamu açısından fayda sağlamak."

Asya'dan ilgi yoğun

Çayırhan'ın gelecek dönemde çıkılacak ihaleler için de örnek teşkil edeceğinin altını çizen Bostan, "Bundan sonraki süreç için de Enerji Bakanlığı ile çalışıyoruz. Bakanlığın yönlendirmesiyle beraber yatırımcılara açılacak yeni sahaların özelleştirmeleri yerli kaynakların değerlendirilmesi açısından çok büyük bir adım. Ülkemizin önümüzdeki dönem için çizdiği enerji politikaları açısından da umut verici bir gelişme. Gerçekleştirilecek ihalelere yerli ve yabancı ilgisi bekliyoruz, özellikle Asya bölgesinden yatırımcılar linyit potansiyelimizi yakından izliyor." değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA