Kıbrıslı Rum Lider Nikos Anastasiadis, adada müzakerelerin müspet müşterek havada sürdüğünü belirterek, Doğu Akdeniz'de erke alanındaki gizil işbirliklerinin alanı istikrara kavuşturabileceğini söyledi.

Rum reis Anastasiadis, Kıbrıs müzakerelerine ve Doğu Akdeniz'deki erke kaynaklarına bağlı AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

Geçen senenin mayıs ayından buyana Kıbrıslıların tamamını kapsayacak müşterek çözüme yetişebilmek düşüncesince dip müzakerelerin yürütüldüğünü tamlayan Anastasiadis, “Kıbrıs sorununda müşterek çözüme ulaşmamızın, diplomasinin ve uzlaşmacı duruşun güvensizliğe galip gelerek, en kızgın arsıulusal meselelerin fark çözümüne kesinlikle yardım sunabileceğini göstermesi açısından balya oluşturacağına çelimli müşterek biçimde inanıyorum” niteleyerek konuştu.

“Enerji sulh ve istikrarın katalizörü olmalı”

Doğu Akdeniz'deki erke işbirliklerinin bölgenin kaderini değiştirebileceğine ayraç fail Anastasiadis, şunları kaydetti:

'Doğu Akdeniz'deki hidrokarbür rezervlerinin keşfedilmesinin ortaya müşterek görevdaşlık sürüm potansiyeli var. Bu biçimde bölgedeki hidro-karbon üreticisi devletler ile tüketicisi devletler ortada halkların sosyo-ekonomik kalkınmasına ve refahına kâr sağlayacak benzeyen ve şimdi degaje şümullü müşterek ortaklık potansiyeli oluşabilir. Bölgedeki erke işbirliği, Doğu Akdeniz'i istikrar, düzenlilik ve sulh adasına dönüştürebilir. Böyle müşterek ortaklık Avrupa Birliği'nin erke güvenliğinin sağlanmasında neticeye götürecek etken olabilir. Bu kabilinden artı gelişmeler benzeyen sahamızda gerekseme mahsus sulh ve balans ortamının başarılması ve korunmasını heveslendirme edecektir.'

Enerji dalında atılacak adımların bölgenin çehresini değiştirebileceğini vurgulayan Anastasiadis, “Enerjinin, anlaşmazlığın deposu olmaması gerektiğine inanıyorum. Enerji kaynakları barış, balans ve diyalekt entegrasyonun katalizörü olmalı” ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA