İSTANBUL – Zeynep Duyar Canlı

GAMA Enerji AŞ İş Geliştirme Müdürü Taylan Önerci, son 10 yılda enerji de dahil özelleştirmede ciddi adımlar atıldığını söyledi.

AA muhabirine açıklamalarda bulunan Önerci, Türkiye'de özelleştirmeler yapılırken "Neler amaçladık, hedeflerimize ulaşabildik mi ve bunları yapmaya devam edersek ne olacak?" gibi soruların cevaplarına dikkat etmek gerektiğini söyledi.

Özelleştirmelerle kamu tarafında oluşturulan kaynaktan yapılan harcamaların ne derece etkili oluğunun da izlenmesi gerektiğini vurgulayan Önerci, şöyle devam etti:

"Enerji sektörüne baktığımız zaman, Elektrik Piyasası Kanunu'nun, son tüketiciye sürekli, kaliteli, çevreye uyumlu, ucuz elektrik sağlamak için şeffaf, serbest ve rekabetçi bir piyasanın oluşturulmasını hedeflediğini görüyoruz. Buradaki amaç özelleştirmeyle paraleldir. Konulan hedefi gerçekleştirmek için son 10 yılda enerji sektörü de dahil özelleştirme ve hukuki altyapıda çok ciddi adımlar attık. Bunun içinde gerekli hukuki ve idari altyapının oluşturulması ile EPİAŞ’ın kurulması gibi operasyonel oluşumları da sayabiliriz. Ancak özelleştirilen dağıtım şirketleri ve çoğunlukla varlık satışı veya işletme hakkı devri yoluyla devredilen santrallerden oluşuyor. Devlet şirketlerinin piyasaya müdahalesi mutlaka sınırlandırılmalı ve serbest piyasa koşullarına uygun bir şekilde yönetilmeli. Bunun için, bu şirketleri bölüp satmaktan çok halka arz gibi daha iyi yöntemler de var"

Kaynak: AA