Son senelerde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının mühim kurumlarda ulusal planlara ciddilik vermesinin peşi sıra Enerji Piyasaları İşletme AŞ (EPİAŞ) çağ bakımından domestik yazılım projesini etraf katılımcılarının kullanımına açtı.

Yerli yazılıma değgin AA muhabirine mütekellim EPİAŞ Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Hasan Hüseyin Savaş, projenin resmi giriş tarihinin Ağustos 2015 bulunduğunu ve 7 ay denli endamsız müşterek müddette iri iş verilerek imtihan evresine gelindiğini söyledi.

EPİAŞ ile bu arada lüzumlu irade, bütçe ve tecrübeli kişilerin müşterek araya gelmesi kararı plan yaşama geçtiğini tamlayan Savaş, 'Elektrik piyasasında iştirakçilerin domestik yazılımımız üstünde muamelat meydana getirecek olmaları türkiye yerine alım çalım donör müşterek gelişmedir' dedi.

Savaş, 'Göreve geldiğimiz ilkin günden buyana en ehemmiyetli gündemimiz domestik yazılım meselesi oldu. Daha ilkin devir içi piyasasında domestik yazılıma geçilmişti. Gün önceleri piyasasında ise halen müşterek Fransız firmaya ilgili yazılım kullanılmakta. Bugün imtihan süreci başlamış olan yazılımla baş başa kodları EPİAŞ çeşidinden geliştirilmiş, yüzdelik beniz domestik ve ulusal müşterek projeye imza atmış olduk' değerlendirmesinde bulundu.

'Dışa bağımlılık denli sert aşırı menfilik ortadan kalktı'

Yerli yazılım yardımıyla geliştiricinin şeriklik yahut dünya dışından olmasından meydana gelen hastalıkların de önüne geçileceğine dikkati çekici Savaş, 'Mevcut yazılımın eşme kodunun erişime açıkça olmaması, buna değgin şekilde ihya ve karışma faaliyetlerinde dışa bağımlılık denli sert aşırı menfilik ortadan kalkmış oldu' ifadesini kullandı.

Test etabı haziranda bitecek

Başkan Savaş, yazılımın imtihan süresinin bitimine değgin olarak, 'Gerekli mevzuat değişikliklerin yapılması ve acemi manzume karşı etraf katılımcılarına verilecek eğitimlerin tamamlanmasının peşi sıra haziran sonuna derece imtihan etabını bitirmeyi hedefliyoruz' dedi.

Kaynak: AA