CAKARTA - Adem Şalvarcıoğlu

Türkiye'nin Cakarta Büyükelçisi Mehmet Kadri Şander Gürbüz, Endonezya Devlet Başkanı Joko Widodo'nun Türkiye’ye yapacağı ziyaretin, 7 yıldan sonra Endonezya'dan Türkiye'ye devlet başkanı düzeyinde ilk ziyaret olacağını belirterek, "Ziyaret, ikili ilişkilerin gelişmesinde önemli rol oynuyor." dedi.

Gürbüz, Widodo’nun 6 Temmuz'da Türkiye’ye gerçekleştireceği resmi ziyaret hakkında AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

Ziyaretin önemini vurgulayan Gürbüz, şunları kaydetti:

"Widodo'nun Türkiye ziyareti 7 yıllık süreden sonra Endonezya'dan Türkiye'ye yapılan başkanlık seviyesinde ilk ziyaret olması bakımından önem arz ediyor. Endonezya-Türkiye ilişkileri 16. yüzyıla kadar gidiyor. Endonezya’nın 1945’de bağımsızlığını ilan etmesinden sonra son derece olumlu seyreden ilişkilerimizin, halklar arasında sıcak bir algılamanın, hükümetler arasındaki yakın iş birliğinin özellikle ekonomik ve ticari ilişkilerimize tam olarak yansımadığını görüyoruz."

STA müzakereleri başlayabilir

Gürbüz, ziyaret kapsamında Serbest Ticaret Anlaşması (STA) müzakerelerinin başlatılmasının beklendiğini ifade ederek, STA'nın iki ülke arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin süratle gelişmesine katkıda bulunacağını bildirdi.

"Ziyaret, ikili ilişkilerin gelişmesinde önemli rol oynuyor." ifadelerini kullanan Gürbüz, Widodoya’ya ziyareti boyunca birçok bakanın da eşlik edeceğini aktararak, şöyle devam etti:

"Endonezya ile Türkiye, Birleşmiş Milletler (BM), İslam İşbirliği Teşkilatı, G-20, D-8, MIKTA gibi birçok uluslararası ve bölgesel örgütle yakın işbirliği içinde çalışıyor. Bu ziyaret kapsamında ikili ilişkiler ve uluslararası konuların ele alınması öngörülüyor. Siyasi ilişkilerimiz çok iyi olmasına rağmen ekonomik ve ticari ilişkilerimiz mevcut potansiyelin çok altında. O nedenle bu ziyaret kapsamında açıklanması beklenen Serbest Ticaret Anlaşması müzakerelerinin ekonomik ve ticari ilişkilerimizin gelişmesine önemli katkıda bulunacağından eminim."

Gürbüz de Widodo’nun Türkiye temasları boyunca heyete eşlik edecek.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2015 yılında gerçekleştirdiği Endonezya ziyareti kapsamında 1 Ağustos 2015'te düzenlenen Türkiye-Endonezya İş Forumu toplantısı sırasında, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ve Endonezya Ticaret ve Sanayi Odası (KADIN) tarafından iki ülke arasında ticaret, yatırım ve teknoloji alanlarında iş birliğini güçlendirmeye yönelik Mutabakat Zaptı imzalanmıştı.

Kaynak: AA