Sağlıklı yaşam ve hastalıkların tedavisi, araştırmacıların en önemli gündem maddelerinden birini oluştururken, ilaç sektörü, dünyada yapılan toplam Ar-Ge harcamalarında yüzde 14,4'le ilk sırada yer alıyor.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından hazırlanan İlaç Sektörü Raporu'nda, bu alanda son dönemdeki gelişmeler değerlendirildi.

Raporda, savaş, epidemik hastalıklar ve olası bir ambargo gibi faktörler karşısında ülkenin ilaç ihtiyacını karşılayacak, üretim yapabilen bir ilaç sektörüne ihtiyaç bulunduğuna işaret edildi. Avrupa İlaç Endüstrileri ve Birlikleri Federasyonu verilerine de yer verilen rapora göre, ilaç sektörü, yüksek maliyetli ve uzun süren Ar-Ge çalışmaları içermesi sebebiyle dünyada yapılan toplam Ar-Ge harcamalarında yüzde 14,4'lük payla ilk sırada bulunuyor.

Ar-Ge harcamalarının yüzde 10,4'ünü yazılım ve bilgisayar, yüzde 8'ini teknolojik donanım ve ekipman, yüzde 7,3'ünü eğlence ürünleri, yüzde 4,6'sını savunma ve uzay, yüzde 4,3'ünü elektronik ve elektrikli ekipman, yüzde 4,3'ünü otomotiv, yüzde 4,2'sini sağlık ekipman ve servis çalışmaları oluşturuyor.

Dünyadaki 500 büyük ilaç firması verilerini kullanarak gerçekleştirilen analize göre, ilaç sektörünün 2014 sonu itibarıyla küresel Ar-Ge harcamaları yaklaşık 140 milyar doları buluyor. Bu rakamın 2020'de yaklaşık 160 milyar dolara ulaşabileceği tahmin ediliyor. Gelecek dönemde, gelişmiş ülkelerde büyümenin yavaşlaması ve gelişmekte olan ülkelerde sektöre verilen teşviklerin artmasıyla Ar-Ge harcamalarının daha büyük kısmının Brezilya, Rusya ve Çin gibi gelişmekte olan ülkelere kayması bekleniyor.

Kaynak: AA