KHK ile ihraç edilen doktorları işsiz bırakarak açlığa mahkûm eden 5’inci maddenin de içinde yer aldığı 44 maddelik sağlık yasa teklifi Meclis Komisyonu’nda tartışmalar eşliğinde kabul edildi. Meclis’te sabaha kadar süren görüşmeler sırasında üyelerin değerlendirme yapmasına izin verilmezken, muhalefet partileri oylamayı ‘korsan’ olarak niteledi.

Tokat’ın kalbi ‘TokFest’ ile atacak Tokat’ın kalbi ‘TokFest’ ile atacak

Tam adı “Sağlıkla İlgili Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” özellikle ihraç edilen ve güvenlik bahanesiyle yıllardır atanmayan hekimleri hedef alan tartışmalı 5’inci maddesi dolayısıyla büyük tepki çekiyor. Teklif Meclis Genel Kurulu’nda da kabul edilirse, Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kamudan ihraç edilen doktorlar artık Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile anlaşmalı özel hastanelerde de çalışamayacak.
İhraç edilen ve bir şekilde SGK anlaşması olmayan az sayıda hastanelerden birinde iş bulabilen doktorların ne hastalarına yazdığı reçete SGK tarafından kabul edilecek ne de yazdığı tıbbi raporun adli geçerliliği olacak.

Atanmayanlara 600 gün bariyeri
Güvenlik soruşturması olumsuz sonuçlanan ve bu sebeple atnamayan hekimler ise 600 günlük zorunlu hizmet süresince hiçbir hastanede çalışamayacak. Zorunlu hizmet süresini doldurduktan sonra sadece özel hastanelerde çalışabilecekler ve yazdıkları tıbbi raporların adli geçerliliği olmayacak. Yaklaşık bin 200 hekim ise şu an, zorunlu kamu görevine başlamadan önce güvenlik soruşturmasının sonucunu bekliyor.

Tasarının tüm maddelerinin oylanmasının ardından kısa süre içinde Meclis Genel Kurulu’na gelmesi bekleniyor.
Türk Tabipleri Birliği (TTB) teklifi, “Türkiye tarihinin sağlık alanındaki en ağır, en acımasız, hukuk tanımayan yasaları” olarak tanımladı.

***

5. madde ne içeriyor?

KHK’lerle kamu görevinden hukuksuz şekilde çıkarılan tabipler ve diş tabiplerinin mesleklerini yapmaları engelleniyor.

https://www.birgun.net/haber-detay/en-agir-en-acimasiz-teklif-gecti-236200.html