Toplumu kanser gibi saran sanal suçlarla insanların artık eleştiri sınırlarını aştığı görülüyor. Çağdaş iletişim araçları, cep telefonları, internet ağının akıllara ziyan gelişimi ve insanların bu alanlardada yeterli sosyal hukuk bilgisine sahip olmaması nedeniyle bilişim suçları adeta tavan yapıyor.

İnsanlar hakkında asılsız, mesnetsiz ithamlarla kamuoyu oluşturulup, itibarsızlaştırılarak, anlamsız tartışmaların içerisine çekilmeye çalışıldığı sosyal platformlarda, en tehlikeli davranış ise sahte hesaplar üzerinden yapılan saldırılar olarak görülüyor. Çünkü yasal düzenlemeler klavye delikanlılarına karşı yetersiz kalıyor ve kişilerin yaptıkları yanlarına kar kalıyor. Bu durumu ise açılan bir çok bilişim davasının takipsizlik kararı ile sonuçlanmış olması net bir şekilde gösteriyor.

Ancak sosyal platformlardan yapılan saldıralara son olarak eklenen, Allah'a (CC) ve Peygamber Efendimiz (SAV)'e yönelik yapılan hakaretler sabırları taşırdı. Ekşisözlük adlı sosyal paylaşım blogu üzerinden yapılan hakaretlere yönelik hükümet kanadı savcıları göreve çağırırken, Diyanet'te sert bir dile yapılan hakaretleri kınadı.

Sosyal ağda bundan önce de bir çok vukuatı bulunan Ekşisözlük'e yönelik açılmış bir çok dava bulunuyor. Açılan bazı davalara yönelik mahkeme tarafından verilen kararlar ise şöyle;

Marmara İletişim Fakültesi öğretim üyesi Yusuf Devran hakkında sosyal paylaşım sitelerinde yapılan hakaretlerle ilgili olarak açılan dava;

1- Ekşi Sözlükte Melda Cinman ŞİMŞEK tarafından Yusuf DEVRAN'a hakaret nedeniyle İstanbul Anadolu 25. Sulh Ceza Mahkemesi'nin 2013/166 E. ve 2013/213 K. numarası ile KOVUŞTURMANIN ERTELENMESİNE, erteleme tarihinden itibaren 3 yıl içerisinde yeni bir suç işlemesi halinde ERTELENEN KOVUŞTURMAYA DEVAM OLUNACAĞINA karar verilmiştir.

2- Ekşi Sözlükte Mikail BOZ Yusuf DEVRAN'a hakaret nedeniyle İstanbul Anadolu 25. Sulh Ceza Mahkemesi'nin 2013/166 E. ve 2013/213 K. numarası ile KOVUŞTURMANIN ERTELENMESİNE, erteleme tarihinden itibaren 3 yıl içerisinde yeni bir suç işlemesi halinde ERTELENEN KOVUŞTURMAYA DEVAM OLUNACAĞINA karar verilmiştir.

Yusuf Devran, davaların ertelenmesi üzerine iki isime yönelik bu seferde 3 ile 5 bin TL'lik iki tazminat davası daha açtı.

----------------------

Ekşi Sözlük'teki yazılarında, 'Allah inancını' aşağıladığı belirtilen A.M.S. hakkında açılan davayı mahkeme kabul etti. Savcı, iddianamesinde AİHM'nin 'Otto-Preminger Institut' kararını hatırlattı. Söz konusu davada dini öğretileri aşağılamak suç sayılmıştı.

İFADELER İNANANLARI DA AŞAĞILIYOR

Bir kesimin benimsediği dinî değerlerden maksadın inanç sistemi ve ibadet gibi o inancı temsil eden değerler olduğu ifade edilen iddianamede, Müslümanlar için bunun da oruç tutma, hac ve kurban kesme olduğu kaydedildi. Şikâyete konu yazı incelendiğinde şüphelinin "beyin uyuşturucusu, saçmalık" olarak nitelediği din konusunda genel görüşlerini açıkladığı belirtildi.

Devamında, "Hatta bak şimdi bir ay ben senin tacizlerine maruz kalmamak için s...de olmamasına rağmen ortalık yerde yeme içme özgürlüğümden feragat edeceğim, sene boyu sabahın beşinde ezan sesiyle uyanmak zorunda kalıyorum... 'bak ne kadar mükemmel kainat, kusursuz bir sistem, bunu Allah yaratmadıysa başka nasıl olabilir' geri zekâlılığındaki bir yaklaşımla" şeklindeki ifadelerle düşünce özgürlüğü ve eleştiri hakkının sınırları aşılarak, İslam dinini aşağıladığı kanaatine varıldığı bildirildi. Sanığın, TCK'nın 216'ncı maddesine göre, "Halkın bir kesiminin benimsediği dinî değerleri alenen aşağılayan kişi, fiilin kamu barışını bozmaya elverişli olması hâlinde, altı aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır" hükmünce cezalandırılması talep edildi.

DİNE HAKARETE 1.5 YIL HAPİS


Ekşi Sözlük'te açtığı "din saçmalığı" başlıklı entride yazdıklarıyla İslam dinine inananları aşağıladığı iddiasıyla şikayet edilen "sigaram ve ben" rumuzlu makine mühendisi Ahmet M. S. için 1,5 yıla kadar hapis istendi.

BBP İZMİR İL BAŞKANI'NDAN DAVA!

BBP İzmir İl Başkanı Ahmet Bereket, bir internet sitesinde Hz. Muhammed'e (sav) hakaret edildiği gerekçesiyle savcılığa suç duyurusunda bulundu.

'http://eksisozluk.com' adresli site hakkında kamu davası açılmasını ve sitenin kapatılmasını isteyen Bereket, "Ekşi Sözlük adlı sosyal paylaşım sitesinde 'Mekke'de doğan en büyük ...' başlığı adı altında Peygamber Efendimiz (sav) ile alakalı olarak hakaret, küfür, iftira içeren başlıklar adı altında açıktan hakaret edilmiştir. Bugüne dek, bu site hakkında yazılı basında pek çok haber yapılmış olmasına rağmen site yönetimi bu saldırılarına devam etmiş bu sayede Peygamberimiz Hz. Muhammed Mustafa (sav) Efendimiz'e bilinçli ve maksatlı olarak saldırarak toplumumuzda infial uyandıracak ve sonucu son derece tehlikeli bir hal alabilecek olayların meydana gelmesine zemin hazırlamıştır. TCK'nin 175. maddesi ve ilgili maddeler gereği bu site yöneticileri hakkında kamu davası açılması ve sitenin kapatılmasını talep ediyorum." dedi.

Ekşisözlük adlı sosyal paylaşım sitesinde bir kez daha Hz. Peygamber'e çok ağır hakaret ve küfürler ediliyor, Hz. Peygamber'le ilgili iğrenç iftiralarda bulunuluyor.

Baransu'nun Ekşi Sözlük'e kapatma davası

Mehmet Baransu Allah'a ve dine hakaret ediliyor gerekçesiyle başlattığı ekşi sözlük kapatılsın kampanyasını dava sürecine taşıdı.

Ekşi Sözlük'ün kapatılması istemiyle yapılan başvuruda "Birçok kişinin şahsına hem de kişilerin mensup olduğu dinlere karşı birçok hakaret eylemi gerçekleştirildiği" belirtiliyor. Hakaret ettiği söylenen yazarların nickleri verilerek savcılıktan gerçek şahısların bulunması isteniyor. Dilekçede bu hakaretmerin organize bir şekilde yapıldığı belirtildi.

Kaynak: Haber7