Yaşanan yıldırı olaylarının peşi sıra fariza yükleri henüz da kalan polislere başta alıngan alanlarda en iri katkısı eğitilmiş köpekler veriyor. Yaptıklarını aldatmaca adına algılayan köpekler, alıngan burunlarıyla patlayıcı ve narkotik maddeleri belirleme edip, kaybolma kişilerin aranmasında ve asayişi sağlamada polise dayanaklık etmek oluyor.

Emniyetin alıngan burunları bulunan köpekler, Emniyet Genel Müdürlüğü'nün Gölbaşı'ndaki Köpek Eğitim Merkezi'nde (KEM) eğitiliyor.

AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, Birleşmiş Milletler Uyuşturucu Kontrol Programı ve Türk Polis Teşkilatını Güçlendirme Vakfı katkılarıyla 1997'de kurulan Köpek Eğitim Merkezi Şube Müdürlüğü, Emniyet Genel Müdürlüğü, Uyuşturucu ile Mücadele Daire Başkanlığı içerisinde çalışkanlık gösteriyor.

Her kapik göreve başlayamıyor

Eğitimde henüz aşırı Alman sürücü köpeği, Belçika sürücü köpeği, Hollanda sürücü köpeği, golden retriver, labrador retriver, cocker spaniel cinsleri yeğleme ediliyor.

Eğitime girecek köpeklerin, sağlıklı, sosyal, özgüvenli, avlanma güdüsü yüksek, değme çeşitli bariz ve bağlı bölgede çalışılabilecek türde olması gerekiyor.

45 günce olduktan sonraları pedagoji bilimi başlıyor

Birim içre doğan çeşit köpeklerin esas eğitimleri 45 günce olduktan, kısaca ana sütünden kesildikten sonraları başlıyor. İlk 3 taban derece sosyalleşme, 6'ncı taban derece engelleri aşma, 12'nci taban derece kontrol bulma ve tepkime eğitimleri veriliyor.

Eğitimi tamam ve fariza gözleyen değme köpek, ne olursa olsun değme çağ minimum 45 bugün eğitmeniyle ortak araya geliyor ve pedagoji bilimi yaptırılarak detayları tazeleniyor.

Branş eğitimleri

Temel eğitimini bitiren ve ortak yaşına mevrut köpekler, 10 branşta öğrenime alınıyor.

Uyuşturucu özellik kontrol köpeği ve idarecisi esas pedagoji bilimi programı 12 hafta, patlayıcı özellik kontrol köpeği ve idarecisi esas eğitim, silah-mühimmat kontrol köpeği ve idarecisi esas eğitim, hususi dizi eylem köpeği ve idarecisi esas pedagoji bilimi programları 14 hafta, deli dolu insanoğlu kontrol köpeği ve idarecisi esas eğitim, kadavra kontrol köpeği ve idarecisi esas pedagoji bilimi programları 6 ay, kâğıt para kontrol köpeği ve idarecisi esas eğitim, çay ve duman kontrol köpeği ve idarecisi esas pedagoji bilimi programları 8 hafta, düzenlilik karakol köpeği ve idarecisi esas pedagoji bilimi programı 10 hafta, kent içi iz takip edeni ve idarecisi esas pedagoji bilimi programı 6 ay sürüyor.

Branş eğitimini bitiren kapik ve eğitmenleri, pedagoji bilimi böylece sınava naşir tutuluyor. Sınavdan güzel olamayan köpek, baştan öğrenime alınıyor. Eğer ayıp eğitmende ise eğitmen değiştiriliyor.

Kaynak: AA