Ankara’daki Gezi eylemleri sırasında ağır yaralanan Dilan Dursun’la ilgili soruşturma dosyasında yer alan telsiz kayıtlarına göre bir Emniyet amiri “Oradaki grubu bir daha toplanamayacak şekilde dağıtın” diye emir verdikten sonra Akrep’ten kalabalığın üzerine atış yapıldı. Emniyet, Dilan vurulduğu anda bölgede görev yapan üç Akrep’te görevli olan personelin isimlerini de savcılığa gönderdi. Ancak savcı Mustafa Demir, polislerin ifadesini almadan yıllık izne çıktı. ALİCAN ULUDAĞ

Gezi eylemlerinde ağır yaralanan Dursun için hazırlanan bilirkişi raporu:

Dilan’ı Akrep vurdu

ALİCAN ULUDAĞ

ANKARA - Başkentteki Gezi eylemlerinde üniversitesi öğrencisi Dilan Dursun’un ağır yaralanmasına ilişkin soruşturmada hazırlanan bilirkişi raporu savcılığa gönderildi. Dilan’ın polisin attığı gaz bombasıyla yaralandığı iddiasını doğrulayan raporda, “Akrep aracı, trafik ışıklarının bulunduğu yerden atış yaptığı anda, koşmakta olan Dilan Dursun aniden yere düştü” tespiti yer aldı. Savcılığa ulaşan telsiz kayıtlarında ise Dilan’un vurulmasından kısa bir süre önce Akrep’lere “Oradaki grubu bir daha toplanamayacak şekilde dağıtın” talimatı verildi.
Ankara Üniversitesi öğrencisi 20 yaşındaki Dilan’ın, başkentteki Gezi eylemlerinde ağır yaralanmasına ilişkin başlatılan soruşturmada gelişmeler yaşandı. Ankara 6. Asliye Ceza Mahkemesi, soruşturmada alınan gizlilik kararıyla ilgili yapılan itirazı dikkat çeken bir yorumla geçersiz kaldı.

‘Akrep’ten atış yapıldı, Dilan düştü’

Mahkeme, Ceza Muhakemesi Yasası’na göre kısıtlama kararının şüphelinin avukatına uygulanacağını, suçtan zarar görene yönelik bir sınırlama olmadığına hükmetti. Bu kararın ardından Dursun’un avukatı Doğukan Tonguç Cankurt soruşturmayla ilgili bilgi ve belgelere ulaşabildi.
Soruşturma savcısı Mustafa Demir’in görevlendirdiği bilirkişiler, 5 MOBESE kamera görüntüsü üzerinden olaya ilişkin bilirkişi raporu hazırladı. Raporda, “...görüntünün 17.09 anında Dilan Dursun yere düşüyor. Aynı şekilde görüntü dosyasının 17.09 anında kavşağa yaklaşan Akrep aracından, Dilan Dursun’un bulunduğu yere doğru gaz bombası atıldığı görülüyor. Akrep aracı, trafik ışıklarının bulunduğu yerden atış yaptığı anda, koşmakta olan Dilan’ın aniden yere düştüğü... Atış yapan Akrep aracının kavşaktan döndüğü sırada grupların üzerine gaz bombası atmaya devam ettiği...” ifadeleri yer aldı.

‘Dağıtın’ anonsu

Öte yandan soruşturma dosyasında polisin olay anında bölgede yaptığı telsiz kayıtları da dosyaya girdi. Dilan’ın vurulmasından hemen önce bir TOMA’nın ve 3 Akrep aracının Kurtuluş Kavşağı’na gönderilmesinin istendiği telsiz kayıtlarında, bir Emniyet amiri, “TOMA 7, 6273 Shortland ve 2 diğer Shortland Kolej Kavşağı’na doğru devam edin, oradaki grubu bir daha toplanamayacak şekilde dağıtın” emrini veriyor. Bu emirden kısa bir süre sonra “6273 Shortland” aracından Kurtuluş Kavşak’ta bir eylemcinin yaralandığı anonsu geçiliyor. Ankara Emniyeti, bölgede yer alan üç Akrep’te görevli olan personelin isimlerini de savcılığa gönderdi. Buna karşın savcı Demir, bu polislerin ifadesini almak yerine yıllık izne çıktı.

Cumhuriyet