Selin Asker - soL
Yargıçlar Sendikası Başkanı ve Çankırı Hakimi Ömer Faruk Eminağaoğlu’na “Gezi” eyleminde polisin halka saldırısını engellediği gerekçesiyle açılan davada skandal bir ceza istendi. Eminağaoğlu, 15 Haziran’da Ethem Sarısülük’ün katledilmesine tepki olarak Ankara Kennedy Caddesi’nde bir araya gelen onbinlerce insana polisin saldırmasını engellediği için 9,5 yıl hapis cezası istemiyle yargılanacak.

Fezlekeden iddianame hazırlandı
Kırıkkale Cumhuriyet Başsavcısı Musa Durmaz tarafından Kırıkkale Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın iddianamesinde “suç delili” olarak Ankara Emniyet Müdürlüğü’nün hazırladığı fezleke gösterildi. Fezlekeden iddianame hazırlayan savcılık, Eminağaoğlu hakkında“Toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanununa muhalefet”, “Polise görevini yaptırmayı engellemek” suçlaması yöneltti. Savcılık, söz konusu suçlamaya “delil” olarak Eminağaoğlu’nun olay gecesi emniyet görevlilerine “Burada hepimizin amacı demokratik bir eylem yapmak. Dağılın demekle, birden dağılma olmaz. Bu bir zafiyet değil, polis geri adım atarsa gerilim bitiyor. Anons yapınca gerilim artıyor. Polis buradan çekilsin” şeklindeki sözlerini gösterdi.

“Görevinden gelen nüfuzu kullandı”
İddianamede Eminağaoğlu hakkında “TBMM’ye 500-600 metre mesafede bulunan anayol güzergahındaki gösteriye katıldığı, güvenlik güçlerinin ikazlarına rağmen gösteri mahallinden ayrılmadığı, içinde bulunduğu grubu temsilen görüşmeler yapmaya çalıştığı, şüphelinin eski görevinden ve içinde bulunduğu grupta bulunan milletvekillerinin varlığından kaynaklanan nüfuzu kullanmaya çalıştığı anlaşılmıştır” denilerek 9,5 yıla kadar hapis cezası istendi.

İlk duruşma 20 Kasım’da
“Gezi” eylemlerinden bu yana polislerin halka ağır saldırılarına karşı sayısız suç duyurusu hakkında işlem yapılmazken ve insanların ölümüne, gözünü kaybetmesine, yaralanmasına sebep olan polisler ve polislere emir verenler cezalandırılmazken bir hakime “polisin saldırısını engellediği” için 9,5 yıl hapis cezası istenmesi yaşanan adaletsizliği bir kez daha gözler önüne serdi. Eminağaoğlu, 20 Kasım’da Kırıkkale Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanacak.

“Polise saldırmayın dediğim için yargılanıyorum”
Konuya ilişkin görüştüğümüz Eminağaoğlu, hakkında istenen cezayı değerlendirdi. Eminağaoğlu, “Polise saldırmayın dediğim için yargılanıyorum. Hukuk iktidarın silahı, hukuk barış, özgürlük, evrensellik değil, iktidarın hizaya getirme aracı. Hukuk darbeden kurtarma güvencesi değil, darbe unsuru artık” yorumunda bulundu.

Ne olmuştu?
Ömer Faruk Eminağaoğlu, 15 Haziran gecesi Ethem Sarısülük’ün katledilmesine tepki olarak Ankara Kennedy Caddesi’nde bazı milletvekillerinin de oturma eylemi yaptığı onbinlerce insanın bulunduğu eyleme saldırı hazırlığı yapan emniyet görevlileriyle görüşmüş, polisin görevinin şiddet içermeyen eylemlerin yapılmasına olanak sağlamak olduğunu hatırlatmıştı. Ancak Ankara Emniyet Müdürlüğü, Eminaoğlu hakkında şikayetçi olup savcılığa fezleke göndermiş, bunun üzerine Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma açılmıştı. Daha sonra Kırıkkale Cumhuriyet Başsavcılığı’na devredilen dosyada yer alan suçlamalarla ilgili Eminağaoğlu da ifade vermiş, verdiği ifadede, emniyet güçleriyle iletişime geçtiği için suçlanmasının hukuk devleti kapsamında açıklanmasının mümkün olmadığını kaydetmişti. Yürütülen soruşturmanın ardından Eminağaoğlu’na, halka saldırmaya hazırlanan polislerle görüştüğü için “polisin görevine engel olmak” nedeniyle 9,5 yıl hapis cezası istemiyle dava açılmış oldu.