İkinci günde yoğun mesai Yüksek Askeri Şûra’da ikinci günün çalışmaları toplam 6 saat sürdü. Toplantıda kuvvet komutanlıklarına yapılacak atamalar için anlaşma sağlandı. Son dakikada bir değişiklik olmazsa, Kara Kuvvetleri Komutanlığına Orgeneral Hayri Kıvrıkoğlu, Jandarma Genel Komutanlığı’na Orgeneral Yalçın Ataman, Deniz Kuvvetleri Komutanlığına Oramiral Emin Murat Bilgel getirilecek. Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na da Korgeneral Mehmet Ertenin getirilmesi gündemde.

‘Açığa alma’ olasılığı var YAŞ’ta asıl sorun tutuklu bulunan generallerin terfileri konusunda yaşanıyor. Hükümet kanadı, Balyoz davasından yargılanan ve terfi sırasında bulunan 14 ismi emekliye sevk etmek istiyor. Yargılanan general ve amirallerin açığa alınması konusu da masada bulunuyor. Geçen yıl terfi eden ancak kararnameleri hükümet tarafından onaylanmayan Tümgeneral Helvacıoğlu, Tümgeneral Kaya ve Tuğamiral Gavremoğlu’yla ilgili belirsizlik de sürüyor.

Kuvvet komutanlarının ataması tamam gibi, ancak Balyoz sanıklarının terfisinde kriz var

Emeklilik pazarlığı

BARKIN ŞIK

ANKARA - İlk gün çalışmalarına 50 dakika ile başlayan Yüksek Askeri Şûranın (YAŞ), ikinci gün çalışmaları 6 saat sürdü. Toplantıda, kuvvet komutanlıklarına yapılacak atamalar konusunda uzlaşmaya varıldığı bildirildi. Balyoz davasından yargılanan ve terfi sırasında bulunan 14 ismi ise hükümetin emekliye sevk etmek istediği kaydedildi. Kuvvet komutanlıklarına ilişkin atama kararlarının Resmi Gazetede yayımlanması bekleniyor. Yapılacak atamaların ardından hazırlanacak terfi kararnamelerinin Köşkün onayına sunulacağı belirtiliyor.

Edinilen bilgilere göre, son dakikada bir değişiklik olmazsa, Kara Kuvvetleri Komutanlığına 1. Ordu Komutanı Orgeneral Hayri Kıvrıkoğlu getirilecek. Jandarma Genel Komutanlığı için ise 3. Ordu Komutanı Orgeneral Yalçın Atamanın adı geçiyor. Genelkurmay İkinci Başkanı Aslan Günerin, 1. Ordu Komutanlığına atanması bekleniyor. 2. Ordu Komutanı Orgeneral Servet Yörük ise yerinde kalacak. Deniz Kuvvetleri Komutanlığına Oramiral Emin Murat Bilgel getirilirken Donanma Komutanlığına bu yıl oramiralliğe terfi edecek olan Nusret Günerin atanacağı öğrenildi. Hava Kuvvetleri Komutanlığına yapılacak atama ile ilgili belirsizlik ise sürüyor. Orgeneral Hasan Aksayın görevinden istifa etmesi üzerine boşalan Hava Kuvvetleri Komutanlığında Balyoz Davası nedeniyle terfi sırasında bulunan tek isim kaldı. Hava Lojistik Komutanı Korgeneral Mehmet Ertenin terfi ederek bu göreve atanmasına yüksek olasılık olarak bakılıyor. EDOK Komutanı Orgeneral Saldıray Berkin ise emekli olacağı dile getiriliyor.

14 isim emekli mi?

Balyoz davası kapsamında tutuklu bulunan Korgeneral Nejat Bek, Korgeneral Korkut Özarslan, Koramiral Mehmet Otuzbiroğlu, Korgeneral Korcan Pulatsü, Korgeneral Ziya Güler, Tümgeneral Abdullah Dalay, Tümgeneral Salim Erkal Bektaş, Tümgeneral Ahmet Yavuz, Tümgeneral İhsan Balabanlı, Tümamiral Mücahit Şişlioğlu, Tümgeneral Beyazıt Karataş, Tuğamiral Ahmet Türkmen, Tuğgeneral Kasım Erdem ve Tuğgeneral Ali Aydın terfi sırasında bulunuyordu. Hükümetin bu 14 ismi emekliye sevk etmek istediği belirtildi.

Geçen yılki YAŞta terfi eden ancak kararnameleri hükümet tarafından onaylanmayan üç isim de YAŞın gündeminde. Tümgeneral Halil Helvacıoğlu, Tümgeneral Gürbüz Kaya ve Tuğamiral Abdullah Gavremoğlu, geçen yıl YAŞta terfi ettirilmiş ve Askeri Yüksek İdare Mahkemesi açılan dava sonucu bu terfileri uygun bulmuştu. Bu isimler ilgili belirsizlik de sürüyor. Yargılanan general ve amirallerin açığa alınması konusu da masada bulunuyor. YAŞın dünkü toplantısından sonra Başbakan Tayyip Erdoğan, Başbakanlıka geçerken komutanlar da karargâhta toplantı yaptılar.

Cumhuriyet