BOLU - Zafer Göder

Bolu'da, 8 yıl önce evine aldığı köpekle başlayan hayvan duyarlılığını sokak hayvanlarına yönelten 59 yaşındaki Mehmet Nezih Erkan, her sabah gün doğmadan çıktığı sokaklarda onlarca kedi ve köpeği besliyor.

Sakarya Elektrik Dağıtım AŞ'den (SEDAŞ) emekli olduktan sonra kendisini doğaya adayan Erkan, bulduğu her fırsatta doğanın ve çevrenin kirlenmemesi adına çalışmalar yapmasının yanı sıra canlıların yaşama tutunması için çabalıyor.

Bir veterinerin kapısında bulduğu köpeği evine alarak beslemesi ile başlayan hayvan sevgisi zaman içerisinde artan Erkan, Bolu Belediyesi Hayvan Barınağı'ndan aldığı başka bir köpek ile evinde beslediği hayvan sayısını çoğalttı.

Sokakta gördüğü hayvanlara yiyecek ve su verirken zamanla sokak hayvanlarının daha çok desteğe ihtiyaç duyduğunu düşünen Erkan, bunu görev haline getirdi.

Her sabah güneş doğmadan Tabaklar Mahallesi Şenel Sokak'taki evinin önünden başlayarak, her gittiği durakta yolunu gözleyen kedi ve köpekler tarafından karşılanan Erkan, yaklaşık 35-40 sokak hayvanına mama, poğaça, et ve su veriyor. Erkan, sokak hayvanlarına bakmayı ömrü yettiğince sürdürmeyi düşünüyor.

Evine aldığı köpek sayesinde hayvanlarla daha samimi olduğunu anlatan Erkan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Daha önce de hayvanları severdim ama bu kadar ilgilenmezdim. Evime aldığım köpek, hayatımı değiştirdi. Onun sayesinde artık her hayvana ayrı bir gözle bakıyorum." dedi.

Erkan, evine aldığı köpekten sonra yolda gördüğü sokak hayvanlarına zaman zaman mama ve su vermeye başladığını belirterek, "Zamanla bu işi geliştirdim. Önceden hayvanlara sadece yolda gördüğümde mama verirken, şimdi her sabah beni bekleyen hayvanlarım oldu. 1 Mart 2017 tarihinde başlayan süreç, her sabah devam ediyor. Bazen 05.30-06.00’da çıktım, bazen de 07.00’de çıktım. Bu güzergahtaki canlıların yaşamlarını idame ettirmeleri adına katkı vermek istedim. Her sabah bunu yapıyorum. Memnunum." ifadelerini kullandı.

Hayvanları, kuru mama, et türevi ve poğaça ile beslediğini aktaran Erkan, "Yaptığım tek şey, bir canlı daha yaşasın diye uğraşmak. Her sabah yaklaşık 35-40 civarında hayvanı besliyorum. Bazen bu sayı 70’e kadar çıkıyor. Kediler özelikle artıyor." dedi.

"Keşke herkes evinin önündeki hayvanlara baksa"

Erkan, her ay yaklaşık 12-13 torba kuru mama aldığını ve bunun yanı sıra kasaplardan et ve tavuk parçaları alarak hayvanlar için çorba yaptığını da dile getirerek, "Bazen et ile çorba pişirerek, bazen de pişirmeden veriyorum. Bunun yanında her gün yaklaşık 20 poğaça veriyorum hayvanlara. Maliyeti benzini de sayarsak bin 700 lira oluyor. Her sabah 3-4 mahalle geziyorum. Akpınar Mahallesi, Borazanlar Mahallesi ve Organize Sanayi Bölgesi ile At Yaylası'nın altında bulunan köpekleri besliyorum." diye konuştu.

Herkesin evinin önündeki hayvana bakması durumunda sokak hayvanlarının daha güzel bir yaşama sahip olacağını vurgulayan Erkan, "Keşke herkes evinin önündeki hayvanlara baksa daha iyi olur. Bizim gibi insanların çoğalması lazım. Her şehirde, sadece Bolu için değil. Bolu’da bu konuda belediyenin kısmi destekleri var. Birçok yerde kedi evleri var. Bunlar da tabii güzel projeler. Bana göre olması gereken bir şey. Bazen kedileri kovalayan insanları görüyorum ama benim gittiğim yerde onlar kalmadı." değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA