Bunlardan ilki, Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan toptan ödeme alma diğeri de işverenden kıdem tazminatını talep edebilme hakkıdır.   5510 sayılı Kanunun 31. maddesine göre yaşlılık toptan ödemesi, Kanunun 4/1-(a) kapsamında (SSK) sigortalı olanlardan, çalıştığı işten ayrılan, yaş şartını (kadınlar için 58, erkekler için 60 yaş) doldurduğu halde malullük ve yaşlılık aylığı bağlanmasına hak kazanamayan, sigortalılara yapılır.  Bunun için, 4/1-(a) sigortalılarının çalıştığı işten ayrıldıktan veya devretti örneği Kurumca hazırlanan Tahsis Talep ve Beyan Taahhüt Belgesi ile ilgili üniteye başvurması şarttır.

Toptan ödeme tutarı, sigortalının kendisinin ve işverenin ödediği, malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primler esas alınarak hesaplanır. Her yıla ait primler güncelleme kat sayısı ile güncellenir.  Toptan ödeme almak amacıyla işten ayrılan sigortalıya, o işyerinde bir yıl veya daha fazla çalışması varsa, işverenin kıdem tazminatı ödemesi, 1475 sayılı Yasa’nın 14.maddesi uyarınca zorunludur.

http://www.muhasebeweb.com/haber_detay.php?id=6054_Emeklilik-Icin-Prim-Odeme-Gun-Sayisi-Yeterli-Olmayan-Isciye-Iki-Odeme