İntibat Yasası'nda haksızlık yapıldığını düşünen emekliler, Türkiye'de hukuk yollarının kapanması üzerine konuyu AİHM'e taşıdı. 16 sayfalık dilekçe hazırlayan emekliler "İntibak gerçek intibak değil" çağrısı yaptı. Hükümet, yaklaşık 2 milyon emeklinin intibak çalışmasında sona yaklaştı. Yıl başından itibaren 2000 yılından önce emekli olan işçi ve Bağ-Kur emeklilerine 10-339 lira arasında zamyapılacak. Emekliler ayrıca yeni yıl zammı da alacak. İntibakla çalışmalar tüm hızıyla sürerken, emekliler haksızlık yapıldığı gerekçesiyle konuya Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) taşıdı. İşçi-Memur-Bağ-Kur Emeklileri Derneği (İMBED) Başkanı Hamdi Öz,İntibak Yasası'nın eksik çıkarıldığı gerekçe göstererek 16 sayfalık dilekçeyi AİHM'e gönderdi.

Memurlara intibak yok mu?

Yıllardır emekliler arasındaki maaş farkını gündeme taşıdıklarını, ancak ortaya çıkan intibak yasasının tüm emeklileri kapsamadığını belirten Öz, "İntibak gerçek intibak değil" dedi. Yasanın 2000 yılı ve öncesindeemekli olan kişiler için çıkarıldığını ifade eden Öz, ancak 2001 ocak ayının 3'ünde emekli olanların bu haktan yararlanmamasını eleştirdi. Öz, "Sadece işçi ve bir kısım Bağ-Kur emeklisi için intibak çalışması yapılıyor. Bu yeterli değil, memur emeklilerinden de mağdur olan var" dedi.

Gizli pazarlık yapıldı

AİHM'e gönderdikleri dilekçede SSK, Bağ-Kur ve memurlar tek çatı altında birleştiren 5510 sayılı Sosyal Güvenlik Yasası'ndaki yanlışlıkların da yer aldığını ifade eden Öz şöyle devam etti:

"Bu yasa işçi, memur ve Bağ-Kur'u kapsadığına göre, intibak da 3 kurumdan emekli olanlara verilmeli. Bu yüzden İntibak Yasası, kapalı kapılar ardından ve gizli pazarlıklarla çıkarıldığını söylüyoruz."
Konunun yanlışlığını mahkemeye taşıdıklarını aktaran Öz, ancak mahkemelerin yetkisizlik kararı verdiğini dile getirdi. Öz, "Türkiye'deki tüm hukuki yolları denedik ama sonuç alamadık. Biz de haksızlığın önüne geçmek amacıyla konuya AİHM'e taşıdık" dedi.

Başbakan'dan davet aldı

İMBED Başkanı Öz, önümüzdeki günlerde Başbakan Tayyip Erdoğan'la görüşecek. Öz, Başbakan Erdoğan'a ihbar mektubu gönderdiğini aktararak, "Bayramdan önce Başbakan'ın özel kalemi aradı. Başbakan Erdoğan'ın bizle görüşmek istediğini söyledi. Biz de görüşeceğimizi açıkladık. Bugün yarın bize randevu verilecek. Biz de Erdoğan'a bazı yanlış uygulamalar hakkında bilgi vereceğiz" diye konuştu.

BUGÜN GAZETESİ