SORU: Size cevap bulamadığım bir soruyu yöneltmek isterim. Emekli sandığı emeklisiyim. SSK emeklisi babam, 1988 yılında vefat etti. Bu tarihte kazanılmış haktan yeni yasaya göre yararlanarak, babamın yetim maaşını alabilir miyim? Teşekkürler.

CEVAP: Sorunuz özelinde:

1- Memur emeklisi kadın, SSK. emeklisi vefat eden eden babasından yetim aylığı alabilir mi?
2- Memur emeklisi kadın, Emekli Sandığı emeklisi vefat eden babasından yetim aylığı alabilir mi?

Konularını değerlendirmekteyiz.

1- Memur emeklisi kadın, SSK. emeklisi vefat eden eden babasından yetim aylığı alabilir mi?

İşçi olarak çalışanların vefatlarında kız yetimlerine aylık bağlanmasının kuralları 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanununda ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda bulunur. Buradaki kurallara göre, işçi olarak çalışanın yetim aylığının kızına aktarılması için, yetim kızın memur, sigortalı, bağ-kurlu veya yabancı ülke mevzuatı kapsamında çalışmıyor olması gerekmektedir. Ayrıca evli olunmaması gerekmektedir. Dolaysıyla işçi babanın yetim aylığını, bir memur emekisi kadın alamaz.

2- Memur emeklisi kadın, Emekli Sandığı emeklisi vefat eden babasından yetim aylığı alabilir mi?

5434 sayılı T.C.Emekli Sandığı Kanununda bulunan kurallara tabi olan memurlar açısından değerlendirmekteyiz.

5434 sayılı T.C.Emekli Sandığı Kanunu Madde 94 hükmündeki kurallara göre:

Emekli Sandığı kanununa tabi görev yapanlardan iki yönden aylığa hak kazanma halinde aylıkların birinin tercih edilmesi gerekiyor. Bu sebeple, memur olarak kendi aylıkları bulunan kişiler, memur vefat etmiş babalarından ayrı bir aylık alamazlar. Yalnızca babalarının aylıkları yüksekse tercih talebinde bulunabilirler ve yüksek olan aylık kendilerine ödenir, kendi aylıkları ödenmez.

Bu bağlamda: Memur emeklisi vefat etmiş baba veya annelerinden dolayı memur emeklisi olarak kendi aylıkları ile birlikte aylık alınamaz. Sadece vefat edenden bağlanacak yetim aylığı kendi emekli aylığından fazla olursa tercih etmek suretiyle yetim aylığı alınabilir. Hem emekli aylığı, hem de yetim aylığı alınamaz.

Sonuç Değerlendirmemiz:

Emekli Sandığı emeklisi olmanız nedeniyle, vefat eden işçi babanızdan dolayı aylık alamayacağınızı değerlendirmekteyiz.,

http://www.memurlar.net