Bakan Elitaş, dolar kurunun Türkiye ile alakalı olmadığını vurgulayarak, Türkiye'nin iç dinamikleriyle bakıldığında kendine benzer ülkeler arasında en iyi dolar kuruna sahip olduğunu söyledi.

Elitaş, Anadolu Aslanları ve İşadamları Derneği (ASKON) tarafından düzenlenen 10. ASKON Basın Ödül Töreni’nde, medyanın halkın gözü kulağı olduğunu söyledi.

Bakanlık olarak politikalar üretmek ve iş dünyasının önündeki engelleri kaldırmak için gayret gösterdiklerini belirten Elitaş, Türkiye’nin 155,5 milyar dolarlık ihracat potansiyeli olduğunu, bunun takibini de medyanın yaptığını kaydetti.

''Az önce başkan da söyledi, yatan aslan mı, gezen aslan mı? Biz gezen olmalıyız'' diyen Elitaş, kendilerinin sık sık dünyayı dolaşmak ve fikir alışverişinde bulunmak zorunda olduklarını dile getirdi.

''ARTIK ADIMIZI PAZARLAMAK, AKLIMIZI SATMAK MECBURİYETİNDEYİZ''

Bakan Elitaş, artık dünyanın değiştiğini vurgulayarak, Türkiye'nin bu değişime ayak uydurmak zorunda olduğunu ifade etti.

Dünyada kolay üretilen ürünlerle rekabet etme şansının olmadığının altını çizen Elitaş, artık zor üretilen, üzerine bir şey katılmayan ürünler yapılmadıkça, sürekli korumacılıkla yok olunacağının altını çizdi.

Elitaş, Türkiye'nin katma değeri yüksek ürünlere doğru gitmesi gerektiğine dikkati çekerek, ''Katma değeri yüksek ürünlerle ilgili olan şey; artık zihni, zekayı ortaya koyan, emek harcayan ve farklı düşüncenin pazar bulduğu bir noktaya gitmek demek. Kendi anladığım dilde şöyle söylüyorum; diyorum ki artık adımızı pazarlamak, aklımızı satmak mecburiyetindeyiz'' diye konuştu. 

''ARTIK HERKES KENDİ İŞİNİ YAPMALI''

Ekonomi Bakanı Elitaş, yeni bir icat bulup o pazarlandığı sürece başkalarından bir adım önde olunabileceğini söyledi.

''Biz başkalarını takip etmek yerine, artık başkalarından bir adım önde, hangi sektörlere gidebiliriz, onun yolunu arayıp birlikte bulmamız lazım'' diyen Elitaş, 2016'nın Türkiye için farklı bir yıl olması gerektiğini kaydetti.

Bakan Mustafa Elitaş, 2015 ile 2014'in seçim yılları olduğunu hatırlatırken, seçim atmosferi içerisinde herkesin ağzına gelenleri söylediğini, hiç karışmaması gereken iş aleminin dahi bu işlere karıştığını, siyasi olayları dizayn etmeye çalıştığını anlattı.

Elitaş, 2016 yılından itibaren herkesin kendi işini yapması gerektiğini, iş aleminin 155,5 milyar dolarlık ihracatı aşmak için gayret göstermesi gerektiğini dile getirdi.

Türkiye'nin dünyanın en büyük ilk 10 ekonomi arasına girebilmesi için akıl üretilmesi, proje ortaya konulması gerektiğini vurgulayan Elitaş, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Reel hayat biziz, gerçek hayat biziz. Bizim yapacağımız her doğru, insanların ekmeğine bir katkı sağlamaktır, yaptığımız her yanlış insanların ekmeğinden bir kısmını heder etmektir. O anlamda değerli basın mensubu arkadaşlarım, ekonomi ile uğraşan kardeşlerim bize çok büyük görev düşüyor. Bizim görevimiz Türkiye’yi hedeflerine ulaştırmak… Bizim görevimiz 2023 hedeflerine Türkiye’yi koşturabilmek, yaklaştırabilmek."

''BÜYÜME HEDEFLERİNİ MUHAKKAK TUTTURACAĞIZ''

Toplantının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Elitaş, büyüme rakamlarına ilişkin sorulan bir soruya şu karşılığı verdi:

"Büyüme hedeflerini muhakkak tutturacağız. Hatta biraz daha aşmamız lazım. Bugünkü şartlar çerçevesinde değerlendirdiğimizde, ihracatın 155 milyar doları biraz aşması, büyümenin yüzde 4,5 seviyesinde gerçekleşmesini, ithalatın da 210 milyar dolar seviyesinde olmasını tahmin ediyoruz. Bunun için gayret gösteriyoruz. Hükümet olarak üzerimize düşeni yapacağız. İhracatın artması için iş alemine ‘Gel ihracatı 155’in üzerine çıkarmak için ne gerekiyorsa birlikte hareket edelim, hedefe birlikte koşalım’ diyoruz.” 

 Elitaş, dolar kurunun Türkiye ile alakalı olmadığını vurgulayarak, Türkiye’nin, iç dinamikleriyle bakıldığında kendine benzer ülkeler arasında en iyi dolar kuruna sahip olduğunu söyledi.

 Rusya’da büyük bir sıkıntı olduğuna işaret eden Elitaş, "Aynı şekilde yılbaşı öncesi ve sonrası Azerbaycan'da sıkıntı var. Çin'de olağanüstü farklılık var. Avro-dolar paritesinde de farklılık var. Biz 16 Aralık’ta Fed’in aldığı kararla bir durgunlaşmayı görmüştük ama maalesef bulunduğumuz coğrafyada ortaya çıkan olumsuz tablolar oynaklığı artırıyor. Bizim kanaatimiz bu oynaklık belli bir seviyeden sonra daha azalacak. Bizim tahminlerimiz çerçevesinde dolar kurunun olacağını düşünüyoruz. Kendi etkenlerimizi hesapladığımızda buna bakıyoruz. Dünyadaki olağan gelişmelere göre yapıyoruz. Olağanüstü gelişmeler ortaya çıkarsa yeniden revize etmek gerekir mi, inşallah gerekmez. Seviye stabil olsun. Ekonomi Bakanı aklındaki seviyeye değil, piyasadaki neyse ona bakar.”

 Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, petrolün 10 dolarlara gerileyeceği söylentilerine ilişkin ise bazı ekonomist ve konuya ilişkin bilgi birikimi olanların spekülasyon yapmaması halinde, bunun dünya için çok değişik bir konu olacağını dile getirdi.

 Petrol fiyatlarının 30 doların altını gördüğünü aktaran Elitaş, "30 dolar kritik bir seviyeydi. İran, günlük 3,5 milyon varil üretime geçtiği takdirde 35 milyon varil günlük dünya petrol üretimi ortaya çıkacak ki, bu artık aşağı doğru inişi de tetikleyebilir. Bilmiyoruz, takip edeceğiz” diye konuştu.     

Kaynak: HABER7.COM