Necdet ÇALIŞKAN / HABERTÜRK

Uzun vadeli mevduta vergi avantajı sağlayan Bakanlar Kurulu kararı, Resmi Gazete’de dün yayımlanarak yürürlüğe girdi. Mevduatta gelir vergisi stopaj oranını vadeye göre farklılaştırıp uzun vadeli mevduat için vadeden önce çekim kolaylığı getirilen düzenleme ile 1 yıl ve üzeri vadeli mevduat sahipleri, pozitif reel faiz getirisi elde edebilecek.

Vadeli mevduatta yıllık yüzde 6.25 düzeyinde olan piyasadaki tabela faiz oranına karşın yıllık yüzde 6.37 olan TÜFE nedeniyle negatif faiz getirisiyle karşı karşıya kalan mudi, gelir vergisi stopajını yüzde 15’ten yüzde 10’a çeken yeni düzenlemeyle 0.30-0.50 puanlık bir avantaj sağlayacak.

ENFLASYONA KARŞI KORUMA
Bu yarım puanlık indirim de faiz getirisinin, enflasyon karşısındaki kaybını telafi edecek. Mevduat sahiplerinin yüzde 90’lık kısmına, tabela faizinden daha yüksek bir oran verildiğine dikkat çeken bankacılık kaynakları, “Dolayısıyla mudilerin çok büyük bir kısmı zaten pozitif faiz alıyor.

Ancak bu son düzenlemeyle mevduatını tabela faiz oranından değerlendiren vatandaş için de pozitif faiz söz konusu olabilecek” dedi. Türkiye bankacılık sisteminde 738 milyar TL olan toplam mevduatın, sadece yüzde 4.7’sinin vadesi 1 yılı aşarken, bu 738 milyar TL’nin 688 milyar TL’sinin, diğer bir deyişle yüzde 93.2’sinin vadesi 6 ayı geçmiyor.

UZUN VADEYE DÜŞÜK STOPAJ
Uzun vadelimevduata daha düşük gelir vergisi stopajı uygulamasıyla mevduatın vadesini uzatmak isteyen Bakanlar Kurulu, bu kapsamda şu değişiklikleri yaptı: Türk Lirasımevduata daha evvel vadesinden bağımsız olarak yüzde 15 oranında uygulanan gelir vergisi stopajı, 6 aya kadar vadeli hesaplar için yüzde 15, 6-12 ay arası vadeli hesaplar için yüzde 12, 12 aydan uzun vadeli hesaplar için ise yüzde 10 olarak uygulanacak.

Döviz tevdiat hesaplarına daha evvel vadesinden bağımsız olarak yüzde 15 oranında uygulanan gelir vergisi stopajı, 6 aya kadar vadeli hesaplar için yüzde 18, 6-12 ay arası vadeli hesaplar için yüzde 15, 12 aydan uzun vadeli hesaplar için ise yüzde 13 olacak. Daha önce ortalama vadesi 1 yıldan kısa döviz ve altın kredilerinde yüzde 3, 1 yıldan uzun olanlarda ise yüzde 0 olarak uygulanan KKDF kesintisi, ortalama vadesi 1 yıla kadar olan kredilerde yüzde 3, ortalama vadesi 1-2 yıl arası olan kredilerde yüzde 1, ortalama vadesi 2-3 yıl arası olan kredilerde yüzde 0.5, ortalama vadesi 3 yıldan uzun olan kredilerde ise yüzde 0 olarak uygulanacak

VADE BOZULMADAN, KISMİ 1 YIL ÇEKİM YAPILABİLECEK
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, mevduatta gelir vergisi stopaj oranının vadeye göre farklılaştırılması ve uzun vadeli mevduat için vadeden önce çekim kolaylığı getirilmesiyle 1 yıl ve üzeri vadeli mevduatın toplam mevduat içindeki payında önemli artış beklediklerini bildirdi.

Babacan, yazılı açıklamayla şu kararları aldıklarını açıkladı: “Mevduatta gelir vergisi stopaj oranının vadeye göre farklılaştırılması, uzun vadeli mevduat için vadeden önce çekim kolaylığı getirilmesi, banka ve finansman şirketleri haricindeki yurtiçi yerleşiklerin yurtdışından kullandıkları kredilerde Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu (KKDF) kesintisinin vadeye göre kademelendirilmesi.” Babacan, tasarruflarını 1 yıldan uzun vadede değerlendiren mudilerin, vade bozulmaksızın ve getiri kaybı yaşamaksızın, hesaplarından önemli miktarda kısmi çekim yapmalarının mümkün hale getirildiğini aktardı

1 YIL VADEYE DESTEK
Toplam 738 milyar TL olan mevduatın 1 yıldan uzun vadeli olan kısmı 35 milyar TL’yi geçmiyor. Bu rakamı artırmak isteyen ekonomi yönetimi mevduatını 1 yıl ve üzerinde vadeyle değerlendiren mudi için stopaj oranını 5 puan indirdi. Bu indirim, mudiye yıllık yaklaşık 0.5 puanlık faiz avantajı sağlayacak.


HABERTÜRK