ASTANA - Aliia Raimbekova

Astanalılar, sıcaklığın eksi 40'lara düştüğü hava koşullarında bile parklarda ve üzerini buz kaplayan Esil Nehri'nde kayak ve koşu yaparak ve nehre girerek spor ve sosyal faaliyetlerini sürdürüyor.

Kışın 6 ay sürdüğü Kazakistan’ın başkenti Astana’da soğuk havalar insanların yaşamını etkilemiyor. Şehri ikiye bölen Esil Nehri kışın insanların balık avladığı, kayak yaptığı ve nehre girdiği bir alana dönüşüyor.

Bazı insanlar parklarda koşu ve kayak yaparken, bisikletseverler de kapalı spor salonlarında bisiklet sürme keyfi yaşıyor.

Astana sakini Uldana Romanova, soğuk havalara rağmen hafta sonları kayak yapmak için torunlarını Esil Nehri'ne getiriyor ve Astana Valiliğinin nehir üzerinde hazırladıkları kayak yerlerinde balonla kayma keyfi yaşıyor.

Romanova, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dün aşırı soğuk uyarısı yapılmasına rağmen kayak yapmak için nehre geldiklerini belirterek, “5 yaşındaki torunum ve eşimle soğuğa rağmen sabah saatlerinden beri kayak yapıyoruz. Sürekli harekette olduğumuz için soğuğu hissetmiyoruz.” dedi.

15 yıldan fazla yaşadıkları Astana’da eski 40 derece soğuğu gördüklerine işaret eden Romanova, “İnsanlar soğuk diye evlerinde saklanmıyor. Dışarıda spor ve sosyal faaliyetlere katılıyor.” diye konuştu.

Balık avlamaya çıkan Sergey Sidorov de nehrin yaklaşık bir metre kalınlığındaki buzunu delerek balık avlıyor.

Sidorov, “Balık avlamak en sevdiğim faaliyetlerden biri. Soğuklara rağmen geliyorum. Doğa ile baş başa kalıyorum, dinleniyorum. Çok zevk verici.” dedi.

"Soğukta suya girmek daha kolay”

Astana sakini Almas Seyterbayev, son 2 yıldır, kışın insanların nehirdeki buzu delerek oluşturdukları kuyuya giriyor.

Seyterbayev, soğuğun Astanalıların hayatını etkilemediğini söyleyerek, “Kışın suya girmek sağlıklı bir yaşam tarzı. Soğukta suya girmek daha kolay çünkü dışarıda eksi 30 olduğunda suyun sıcaklığı 2-3 derece oluyor.” şeklinde konuştu.

Kışın soğuk suya girmenin faydalı olduğunu dile getiren Seyterbayev, "Soğuk su metabolizmayı iyileştirerek bağışıklığı güçlendiriyor. Suya 2 yaştaki çocuktan 70 yaşındaki kişiye kadar herkes giriyor." ifadesini kullandı.

"Açık havada koşmak daha keyifli"

Yuliya Kuznetsova da geçen hafta kar fırtınasının yaşandığı Astana’da hava şartlarının kışın koşmak için pek uygun olmadığına dikkati çekerek, "Ancak biz buna rağmen koşuyoruz. Ben günde en az 10 kilometre koşuyorum. Bir ara canım sıkıldığında koşmaya başlamıştım ve çok sevdim. O günden bu güne kadar hava koşulları bile bunu yapmama engel olmuyor." dedi.

Kapalı salonda koşmaya göre açık havada koşmanın daha keyifli olduğunu kaydeden Kuznetsova, "Doğa koşu sürecinde moralini iyileştirirken, yolun üzerindeki kar yığınları da dizlere ek yük veriyor. Herkesi sağlıklı yaşam tarzına çağırıyorum. Bana katılan iş arkadaşlarımla çeşitli maratonlara katılıyoruz." diye konuştu

Kaynak: AA