İSTANBUL - Murat Birinci

Ekonomistler, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) 14 Aralık Perşembe günkü Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında faiz artışı bekliyor.

Türk Ekonomi Bankası (TEB) Finansal Piyasalar Strateji Müdürü Erkin Işık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Merkez Bankası'nın (14 Aralık'taki), PPK toplantısında GLP borç verme faizini 75 baz puan artırarak yüzde 13'e, faiz koridorunun üst bandını da 50 baz puan artırarak yüzde 9,75'e çekmesini bekliyoruz." dedi.

"Sıkı duruşun korunması yerinde olacak"

Odeabank Ekonomik Araştırma ve Stratejik Planlama Direktörü Ali Kırali de "Para politikasında erken bir gevşeme, küresel riskten kaçış dönemlerinde yeniden TL ve enflasyon görünümü üzerinde olumsuz riskleri artırabilir. Bu nedenle gelecek yıl ortalarına kadar sıkı duruşun korunmasının yerinde olacağını değerlendiriyoruz." şeklinde konuştu.

TMV Consulting Yönetici Direktörü İnanç Sözer ise "TCMB'nin piyasanın gerisinde kalmış olmasına bağlı olarak kaybolan kredibilitesini yeniden kazanabilmek için bir faiz artırımından öte, olası bir riske karşı yeniden güçlü bir manevra alanına sahip olması gerekiyor." değerlendirmesinde bulundu.

"GLP'de 150 baz puan, diğer faizlerde 50 baz puan artış olabilir"

AA Finans Analisti ve Ekonomist Haluk Bürümcekçi, manşet enflasyonun yüzde 13 ile endeks tarihinin zirvesinde olması ve çekirdek enflasyonun da 2004'ten beri en yüksek seviyesine çıkması nedeniyle koridor parametrelerinde yukarı yönlü ayarlamalara gidilebileceğini söyledi.

Toplantıda GLP faizinin 125 baz puan artışla yüzde 13,50, diğer faizlerde de 50 baz puanlık artışların olabileceğini ifade eden Bürümcekçi, aralık-nisan dönemlerinde baz etkilerinin lehte göründüğünü, manşet enflasyonda geri çekilmenin gözlenebileceğini aktardı.

AA Finans Anketi

AA Finans'ın, PPK toplantısına yönelik 20 ekonomistin katılımıyla gerçekleştirdiği piyasa beklenti anketine göre, ekonomistlerin tamamı GLP borç verme faiz oranında artış beklerken, tahminlerin medyanı 100 baz puanlık artışa işaret etti.

Ekonomistlerin GLP faiz oranındaki artış beklentileri 75-225 baz puan aralığında yer aldı. Ekonomistlerden sadece biri bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı (politika faizi) ve borçlanma faiz oranında (faiz koridorunun alt bandı) 50 baz puanlık artış beklerken, diğerleri bu faizlerde değişiklik öngörmüyor.

Öte yandan ankete katılan ekonomistlerin yüzde 25'i marjinal fonlama oranında (faiz koridorunun üst bandı) artış beklediğini bildirdi. Ekonomistlerden biri 25 baz puan, 2'si 50 baz puan ve 2'si de 100 baz puan artış bekliyor.

TCMB, PPK'nın ekim ayı toplantısında politika faizini yüzde 8'de, faiz koridorunun alt ve üst bandını sırasıyla yüzde 7,25 ve yüzde 9,25 düzeyinde, GLP borç verme faiz oranını da yüzde 12,25'te sabit tutmuştu.

Kaynak: AA