Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, sabık sene ekonominin yüzdelik 4 ile Orta Vadeli Program'da (OVP) öngörülen ölçüde büyüdüğünü belirterek, 'Böylece Türkiye, G20 devletleri ortada en aceleci büyüyen dördüncü tutum olurken, Çin ve Hindistan dışarı büyümekte bulunan ekonomilerin 2 katından aşkın büyümüştür.' dedi.

Şimşek, gelişme rakamlarına bağlı meydana getirdiği açıklamada, 2015'te Türkiye ekonomisinin yüzdelik 4 ile OVP'de öngördükleri ölçüde büyüdüğünü tabir etti.

Böylece Türkiye'nin G20 devletleri ortada en aceleci büyüyen dördüncü tutum olduğuna ayraç fail Şimşek, ülkenin Çin ve Hindistan dışarı büyümekte bulunan ekonomilerin de 2 katından aşkın büyüdüğüne dikkati çekti. Şimşek, şu değerlendirmelerde bulundu:

'Bu başarı, geçtiğimiz sene gerçekleşen dü umumi seçime, alanımızda küsurat jeopolitik gerginliklere, tecim ortaklarımızda yaşanmış bulunan sorunlara ve toptan mali piyasalardaki dalgalanmaya karşın elde edilmiştir. 2015 senesinde büyüme, 4,3 puanlık ulama ile bütün iklim içi arzu kaynaklı olmuştur. hususi bölüm yatırımları da geçtiğimiz sene yüzdelik 2,7 artarak büyümeye 0,5 benek ulama sağlamıştır. Net aut arzu ise 0,3 benek menfi ulama ile büyümeyi sınırlandırmıştır. Bunda, en iri tecim ortağımız bulunan AB'deki ağır toparlanma ile mevki devletlerde yaşanmış bulunan mesail sansasyonel olmuştur. dışsatım pazarlarımızda yaşanmış bulunan olumsuzluklara rağmen, akan işlemler açığının ulusal gelire payı 2015 senesinde yüzdelik 4,5 seviyesine gerilemiştir.'

Şimşek, 2015'te büyümenin ayrıntılı niteliğinin bitmeme ettiğini belirterek, sabık sene Türkiye'de tahminî 700 bin kişiye, toptan krizden beri ise 6,7 milyon insana arttırma istihdam olanağı sağladıklarını kaydetti.

Mehmet Şimşek, açıklamasında, 'Hedefimiz, güçlü, sürdürülebilir ve ayrıntılı gelişme ile efdal gelirli devletler ortada toprak almaktır. Bu hedefimize iktiran etmek düşüncesince mukteza strüktürel reformları uygulamaya bitmeme edeceğiz.' görüşüne toprak verdi.

Kaynak: AA