KÖLN

Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, 'Avrupa Birliği'nin önümüze koyduğu muhtelif programların yaşama geçirilmesiyle beraberce belli Ekim 2016'da Türkiye ile Almanya ortada müşterek vizesiz trafik olanağı da sağlanmış olacak'' dedi.

Almanya'da muhtelif temaslarda mevcut Elitaş, Avrupalı Türk Demokratlar Birliği'nin (UETD) Köln kentindeki umumi merkezinde vatandaşlara seslenme etti. Bakan Elitaş, 'Geçen sene TBMM'de bildirme ettiğimiz art bildirme anlaşmasıyla ilişik sürecin devamı ve Avrupa Birliği'nin önümüze koyduğu muhtelif programların yaşama geçirilmesiyle beraberce belli Ekim 2016 senesinde Türkiye ile Almanya ortada müşterek vizesiz trafik olanağı da sağlanmış olacak. Bu da bizim Avrupa'ya entegrasyonumuz dair ehemmiyetli müşterek gelişmeyi de baş başa getirmiş olacak' ifadesini kullandı.

Elitaş, İngiltere'nin, bilinmiş yer aldığı kabil AB'ye antre sürecinde Türkiye'ye kökeninden bu yana müspet biçimde dayanak noktası verdiğini aktararak, Almanya'nın da ilkin Türkiye'yi desteklediğini fakat sonraları hudutlu üyelik kabil konuların ortaya çıkmasının AB dönemini aksi etkilediğini kaydetti.

'2015 yılının ikinci ½ si ve 2016 yılının kökeninden itibaren Almanya da AB'ye girişimiz dair az buçuk henüz yaklaşımını, görüşlerini değiştirmeye başladı' yorumunu önleyen Elitaş, şu biçimde bitmeme etti:

'Öncesinde Fransa, gene Almanya kabil değişik akıl içerisindeydi fakat gördüğümüz kadarıyla AB'nin iri ülkeleri, yalan sahibi bulunan ülkeler, can alıcı bulunan devletler Türkiye'nin AB önünde gösterdiği faaliyete, attığı adıma ve bu konudaki imanlı davranışa müspet müşterek yaklaşımda olacaklarını beklenti ediyoruz.'

''Avrupa'daki Türkler bütünlük olmalı''

İlk kafilenin 1961 senesinde Türkiye'den Almanya'ya akla yatkın yola çıktığını ve Avrupa'ya huruç tarihinin bu biçimde başladığını hatırlatan Elitaş, 'Hemen doğrudan 55 sene olmuş. O 55 salname müddet içerisinde buradan müşterek numara kuşak, ikinci kuşak, ayrıca üçüncü nesil gerçekleşmiş fakat anlayış de değişmiş, bundan sonra dünyada birbirine taşınan toplulukların bulunmuş yer aldığı yerde müşterek diaspora, müşterek çelim oluşturabilmeleri düşüncesince bütünlük ve el donanması ortamında cereyan etmeleri icap ettiğinin önemi ortaya çıkmış' ifadesini kullandı.

Elitaş, şu biçimde bitmeme etti:

'Öncelikle Sayın Cumhurbaşkanımızın dediği 'entegre olalım fakat dejenere olmayalım' anlayışını yaşama geçirmemiz lazım. Özellikle sizlere anne ağababa kendisine bu kuşaktaki yetişen yavrularımızın dejenere yapılmaksızın bütünleşmiş olmasının, buranın hukukuna makul müşterek biçimde fakat menfaatler mevzusuna vardığında Türkiye'nin menfaatlerinin ön planda tutulabilmesinin gerekliliğini anlatım etmemiz lazım. Çünkü dünyada düzensiz müşterek biçimde ayrıksı devletlere huruç fail milletlerin mevcut bulunduğunu biliyoruz. Bu uluslar fakat bulundukları devletlerde müşterek araya gelip çelim donanması oluşturarak laflarını tutturma olanağına cemaat oluyorlar.'

Almanya'da canlı Türk nüfusunun nice AB üyesi ülkeden çok bulunduğunun altını çizen Elitaş, 'Bugün yalnızca Almanya'da 3 milyon yöresinde Türk aristokrat insanoğlu var, müşterek bölümü Türk vatandaşı, müşterek bölümü Alman vatandaşı. Bu 3 milyon insanoğlu 27 üyeli Avrupa Birliği'nin ihtimal 15'inin nüfusundan henüz iri nüfusa sahip. Yani diyar kendisine temessül edilen AB'nin üyelerinden henüz çok nüfusa cemaat Türk varlığı onlardan henüz çok neva getirebilmeli, onlardan henüz çok el sahibi olabilmeli. Onun düşüncesince sivil polis polis maşer örgütlerimiz beraberce cereyan edebilmeli' niteleyerek konuştu.

Elitaş, Türk menşeli 900 bin seçmenin yer aldığı Almanya'da meclise giren müşterek iki milletvekilinin çıtırbom olduğunu, bu sayının artarak çoğalması icap ettiğini anlatarak, şunları söyledi:

'900 bin seçmenin yer aldığı yerde minimum 20 milletvekilinin çıkması lazım. Sadece Türklerden oy bildirme etmek da gerekmez, Almanlardan da oy alabilecek özellikte adaylarımızın çıkması bütünlük ve el donanması ortamında yapabilirsek sonuca ulaşmamız mümkün. Artık politika sesini duyurabildiğin denli etkilidir. Siyaset, duyurduğun sesin istediklerini alabildiğin denli etkilidir. Aksi biçimde bu yâran alışverişte görsün sivil polis polis maşer hareketinden ati gidilmez.'

UETD Genel Başkanı Süleyman Çelik de Bakan Elitaş'ın ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getirip, emek harcamaları kendince bilim verdi.

Muhabir: Mesut Zeyrek

Kaynak: AA