İmam hatip liselerinde okuyan öğrenci sayısı, bu okullarda son 3 yılda yaşanan öğrenci artış oranları dikkate alındığında, önümüzdeki 10 yılda mesleki ortaöğretim öğrenci sayısının yüzde 25ine ulaşacak.

Eski Eğitim-Sen Başkanı Alaattin Dinçer, 4+4+4 sistemindeki seçmeli ders dağılımının, eğitimli müezzin ve imam yetiştirmeye göre ayarlanacağını söyledi. Dinçer, seçmeli din eğitiminin 5. sınıftan başlayarak en az 2 ders saati olacağı varsayıldığında, yüzde 6.6 olan din bilgisi öğretiminin yüzde 12ye çıkacağını, bilim eğitiminin ise yüzde 5.4 oranında azalacağını söyledi. Dinçer, Yeni sistem, sadece ve sadece din eğitimini daha erken yaşlara çekme niyetinden başka bir amaç taşımamaktadır. Erken din eğitimi alan öğrencilerin tamamı müezzin ve imam olamayacağına göre bu niyetin arkasında da din eğitimini olabildiğince yaygınlaştırmak yatmaktadırdedi.

İmam hatip liseleri siyasetin arka bahçe, ön bahçe tartışmalarına malzeme yapılmış, eğitim sisteminin en politik seçmen okullarıdır.

Bugün bu okul mezunlarının büyük bir bölümü başta eğitim, sağlık ve belediyeler olmak üzere kamu bürokrasisinin kilit noktalarında görev yapıyor.

Katsayının esnetildiği son iki yılda öğrenci sayısında büyük artışlar oldu. 2011-12 eğitim yılında imam hatiplerde okuyan öğrenci sayısı 290 bine ulaştı. Bu artış oranlarına göre önümüzdeki 10 yılda öğrenci sayısı toplam mesleki ortaöğretim öğrenci sayısının yüzde 25ine ulaşacak.

Yaşadığımız gelişmelere bakıldığında bu okulların Anadolu lisesi sayılacağını söylemek olanaklı.

Özellikle muhafazakâr kesimlerin, imam hatipleri ahlaklı ve dindar nesiller yetiştiren, alternatif okullar olarak görme, bu okulların sayısını ve etkisini arttırma çabası sürüyor.

İmam hatip liseleri, imamlık ve hatiplik mesleğine insan yetiştiren kurumlar olmaktan çıkmış, yükseköğretime öğrenci hazırlayan kurumlara dönüşmüştür.

Öğrenci sayısı 300 bine dayanmasına karşın, halen yaklaşık 300 bin öğrenci alabilecek derslik kapasitesi bulunuyor. Bir öğretmene 18-20 öğrenci düşüyor