Eğitimde yıllardır Türkiye’nin en başarılı okullarından birinin sahibi olan Keremoğlu Özel Eğitim’in Türkiye ile paylaştığı dersteyim.com.tr bu alanda gördüğümüz en büyük dijital platformlardan biri. Projenin yaratıcısı Keremoğlu Özel Eğitim Yönetim Kurulu Başkanı Zafer Eraslan ile görüştük.


Sayın Eraslan merhaba, öncelikle dijital öğrenimden biraz bahsetmek ister misiniz?
En basit şekliyle ifade etmek gerekirse dijital öğrenim ya da e-öğrenme, öğretimde bu yüzyılın geleceğidir. Gelişen teknolojiyi nasıl yaşamımızın her alanında daha çok verim almak için kullanıyorsak eğitimin de bundan farklı olması düşünülemez. Şu an dünyada dijital öğrenim inanılmaz bir hızla büyüyor. Çünkü zaman ve mekan sınırlaması olmadan öğrenebilmek çok büyük bir avantaj.


Dünyada durum nasıl?
Dijital öğrenmede Amerika Birleşik Devletleri diğer ülkelere göre daha önde…  Avrupa ve Amerika’nın seçkin kolejleri ve üniversiteleri, e-öğrenme sistemine geçmek için ciddi bütçeler ayırarak öğrencilerine bu olanağı sağlamaya çalışıyorlar. Dünyada milyonlarca öğrenci en az bir zorunlu dersini online olarak alıyor. Araştırmalara göre göre, karma sınıf içinde internet araçları kullanarak öğrenme kurslarını tercih edenlerin oranının 2020`de yüzde 98`i bulacağı tahmin ediliyor.


Dijital öğrenimin avantajları neler?
Az önce belirttiğim gibi zaman ve mekân sınırlaması olmadan, cep telefonu, tablet veya bilgisayar ile öğrenci kendi istediği zaman ve yerde öğrenmeye devam edebiliyor.  Bu çok büyük bir özgürlük. Diğer avantajlarından biri ise öğrenme hızını öğrencinin kendisinin ayarlayabilmesidir. Dersi istediği sayıda tekrar edebilir, anlamadığı yerlere daha çok, iyi bildiği konulara ise daha az zaman ayırabilir. Bu, öğrenciye özel, öğrenci merkezli bir öğrenme ortamı sağlamaktır. Konu “öğrenmek” olunca bunlardan daha büyük avantajlar düşünemiyorum.
Peki dersteyim projesi dünyada e-öğrenmenin gördüğü ilgi üzerine mi ortaya çıktı?
Bir söz vardır “vizyon, görünmeyeni görme sanatıdır”. Biz de eğitimde vizyoner ve yenilikçi bakış açımızla ilklere imza atmayı seviyoruz. E-öğrenme üzerine ilk çalışmalarımız yedi yıl önce başladı. Yeni bir atılım olarak da 2013 yılından bu yana “Dersteyim” için hazırlanıyoruz.


Keremoğlu Özel Eğitim olarak eğitim sektöründeki deneyiminizi Dersteyim’e  nasıl aktardınız?
Evet, Keremoğlu Özel Eğitim olarak yıllardır Türkiye’de ulusal sınavlarda ve dünya çapında önemli başarılarımız bulunmaktadır. Böyle olunca yıllardır deneyim ve titizlik ile oluşturduğumuz akademik programımızın temel taşlarını dersteyim.com.tr için de kullandık.


“Dersteyim” nasıl bir öğrenim platformu?
Dersteyim, 1. sınıftan 12.sınıfın sonuna kadar tüm sınıfları ve tüm dersleri kapsayan, öğretmenlerin anlattığı ders videoları,  sınavlar ve ölçme değerlendirme sistemini içinde barındıran benzersiz bir dijital öğrenim platformudur. Sistem 5 binden fazla ders videosu, 60 bin soruluk bir soru bankası ve kazanım bazlı bir ölçme değerlendirme sistemi içeriyor.  


dersteyim.com.tr’de sistem nasıl işliyor?
Dersteyim’i altı adımda anlatıyoruz: Dersini istediğin sayıda izle. Konu tarama testleri ile o konudaki öğrenme düzeyini ölç. Sana özel, kazanım bazlı bir ölçme değerlendirme sistemi ile verimle ders çalış. Ortaokuldan itibaren sistemdeki deneme sınavlarına katıl, TEOG-YGS-LYS deneme sınavlarına katıl ve çok detaylı bir ölçme değerlendirme raporu ile eksiklerini görerek hedefine başarı ile ulaş.  
Farkınızı nasıl açıklarsınız?
Bugün internette aradığınızda bir sürü ders videosunu, soru çözümlerini ücretsiz veya ücretli olarak bulabilirsiniz. Ama bütünlüğü yoktur ya da hangi kurumun referansı ile yapıldığını bilemeyebilirsiniz. İşte biz çok kapsamlı, yenilenen MEB müfredatına uygun, öğrencilerin ihtiyaç duyabilecekleri tüm özellikleri bir platformda ve mükemmel bir kalite ile birleştirmek istedik. Kısacası tüm sınıfları ve öğrenimin tüm aşamalarını kapsayan bir kalite ile 1. sınıftan üniversiteye kadar sunmamız farkımızdır diyebiliriz.


Dersteyim’de öğrenmenin rahatlığını mı vurgulamak istiyorsunuz?
Evet, bu da var, bir de öğrenciye özel bir öğrenim platformu. İstediği hızda ve yerde, cep telefonu, tablet ve bilgisayar ile öğrenebilir. Ders anlatan kadromuz Türkiye’nin seçkin, deneyimli öğretmenlerinden oluşan çok özel bir kadrodur.  Öğretmenlerimiz tüm yılın müfredatını soru çözümleri ve özel materyalleri ile dijital tahtalarda anlatıyorlar. Konu sonlarında ise o konudaki öğrenme düzeyini ölçen “Konu Tarama Testleri” yani KTT’ler  bulunuyor. Üstelik bugün her özel okulda dahi bulunmayan kazanım bazlı bir ölçme değerlendirme hizmeti sunuyoruz ki bu Türkiye’deki tüm öğrenciler için bir şans olacaktır.
Kazanım bazlı ölçme değerlendirme nedir?
Dersteyim üyeleri, konu tarama testlerinden sonra alacakları ölçme değerlendirme raporunda o konunun kazanımlarına göre eksiklerini görebilecekler. Bu onlara verimli ders çalışma, zaman yönetimi konularında büyük bir avantaj sağlayacaktır. Kısaca şöyle diyebiliriz, bize göre matematiği ya da Türkçe’si kötü bir öğrenci yoktur. Öğrenci o dersin bir konusundaki bazı kazanımları öğrenememiş olabilir. Neyi öğrenemediğini bilemediği için de ders çalışsa dahi istediği sonucu alamaz, dersten soğur. İşte Dersteyim’in ölçme değerlendirme sistemi, bu açığı bulur, öğrencilerimiz o dersi istediği sayıda tekrar ederek öğrenir ve tüm sınıflarda hiçbir eksik kazanımı olmadan sağlam bir temel ile ilerlerler Dersteyim’de ayrıca öğrenciler istedikleri konuları seçerek kendilerine özel deneme sınavları oluşturabilirler. Yani öğrencilerin özgürce öğrenmesi ve kendilerini sınayarak geliştirmeleri için çok önemli bir fırsat onları bekliyor.


Merkezi sınavlara da hazırlık var mı sistemde?
Öncelikle şunu belirtmek isterim ki sınavların bir tek bizim ülkemizde olduğu gibi yanlış bir algı var. Oysa her ülkede sınavlar ya da okulda alınan notlar, nasıl bir üst öğrenim kurumuna gireceğinizi belirler. Ancak bu sınavların şekli, yönlendirme sistemi farklıdır elbette.
Türkiye’de de ulusal sınavlar hem liseye hem üniversiteye girişte çocuklarımız için çok önemlidir. Türkiye’de ilkokul, ortaokul ve lisede her okul grubunda beşer milyondan fazla öğrenci vardır. Biz 8. veya 12. sınıfın, sınavlara hazırlanmak için geç bir zaman olduğunu düşünüyoruz. Hangi sınıfın eksiğini ne zaman kapatacaksınız?  Önemli olan öğrencilerin eksiği olmadan, konuları çok iyi öğrenmiş olarak her yılı tamamlamalarıdır. İşte “Dersteyim” her sınıf için sunduğu dersler ile bu desteği öğrencilere sağlar.
Sınavlara gelince, 8. ve 12. sınıfta öğrencilerin ölçme değerlendirme desteğine daha fazla ihtiyacı oluyor.  Bu yüzden TEOG ve LYS öğrencileri için sınav konularına göre ders anlatımları, soru çözüm videoları, deneme sınavları ve konu bazlı-karşılaştırmalı detaylı bir ölçme değerlendirme sunuyoruz.


Öğrencilerin ve velilerin tepkileri nasıl?
Türkiye’nin değişik illerinden öğrenciler ve aileler bizlere ulaşıyorlar. Dersteyim ile tablet ve cep telefonundan otobüste,  vapurda ders izleyebiliyorlar. Sınıfta çekindikleri ya da zaman yetmediği için soru soramayan öğrenciler, şimdi tekrar tekrar izleyerek öğrenecekleri bir öğretmenleri olduğunu belirtiyorlar. Bir de ailelerden ödev yaparken çocuklarına yardım edemedikleri, şimdi rahat ettikleri konusunda dönüşler alıyoruz. Antalya’dan bize ulaşan bir veli ölçme değerlendirme raporu ile üç günde hedefe yönelik ders çalışma konusunda yol aldıklarını belirtti. Bunlar, eğitime gönül vermiş kişiler olarak bizleri çok mutlu ediyor.


Nasıl bir ücret politikanız var?
Amacımız Türkiye’nin en batısından en doğusuna kadar tüm öğrenciler için çok kaliteli, kolay ulaşılabilir bir eğitim platformu oluşturmak idi ve 3 yıldır en iyiye ulaşmak için büyük bir ekip ile çok çalıştık. “Dersteyim” öğrenciler için öğrenmeyi sevecekleri, her sınıf grubunda başarılarını arttıracakları değerli bir olanak olacaktır.  Bu yüzden ücret anlamında da herkesin ulaşabileceği bir politika belirledik. Öğrenciler, ihtiyaçlarına göre aylık, dönemlik veya yıllık olarak Dersteyim’e üye olabilecekler. Dersteyim ile onlar neredeyse öğretmenleri yanlarında olacak. Aileler de “ders çalış" demek yerine, çocuklarını yönlendirebilecekleri, sistemden takip edebilecekleri ve uygun bütçeler ile ulaşabilecekleri bir eğitim yardımı bulmuş oluyorlar. 1. sınıfta sesleri öğreterek başladığımız derslerimiz ile Türkiye’deki öğrenci ve velilerin yaşamında önemli bir değişiklik oluşturacağımıza inanıyoruz.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr