CUMHURBAŞKANI GÜL: FARKLI İNANÇLARA ÖZGÜRLÜK

Laiklik devletin örgütlenme tarzı

Cumhurbaşkanı Gül, yayımladığı mesajda devletin örgütlenme tarzıyla ve meşruluk temeliyle ilgili olan laiklik ilkesinin 1982 Anayasası’nda da ayrıntılı olarak düzenlendiğini belirtti. Gül hiç kimsenin ibadet, dini ayin ve törenlere katılmaya, dini inanç ve kanaatlerini açıklamaya zorlanamayacağının; dini inanç ve kanaatlerinden dolayı kınanamayacağı ve suçlanamayacağının da anayasanın güvencesi altında olduğunu kaydetti.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, laikliğin toplumsal barışın sigortası olarak birlikte yaşama kültürünü güçlendiren bir unsur olduğunu ifade etti. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ise laikliğin özgür düşüncenin temeli olduğunu belirterek “Laiklik ilkesini her zaman bütün irademizle savunacağız. Laiklik ülkemiz için büyük bir devrim ve şanstır. Şanssızlığımız onu yeterince idrak edememiş bir zihniyetin varlığı ve tavrıdır” dedi.

4.Sayfa'da

İLKÖĞRETİMDEN ÜNİVERSİTEYE KADAR

Her aşamada din okutulacak

Başbakan Erdoğan’ın “Dindar bir gençlik yetiştirmek istiyoruz” açıklamasının yarattığı tartışma devam ederken AKP’nin 9 yıllık iktidarında eğitimin dinsel referanslara göre yeniden yapılanmasına yönelik pek çok adım atıldı. İmam hatip liseleri yapılan program değişiklikleriyle genel liselere alternatif oldu. İlköğretimde seçmeli Arapça, ortaöğretimde de seçmeli Osmanlıca dersleri okutulması tartışılıyor.

Yükseköğretimde ilahiyat fakültelerinin sayısı ve kontenjanları rekor oranda arttı, devlet üniversitelerine ilahiyatların yanı sıra İslam ilimleri fakülteleri açıldı. Ayrıca 18. Milli Eğitim Şûrası’nda da eğitimin her kademesinde din derslerinin yaygınlaştırılmasına yönelik tavsiye kararları alındı. MAHMUT LICALI’nın haberi

Yapı, AKP iktidarı döneminde adım adım ve sistemli bir şekilde planlanarak bugünlere getirildi

Eğitim zaten ‘dinselleşti’

MAHMUT LICALI

ANKARA - BaşbakanTayyip Erdoğanın Dindar bir gençlik yetiştirmek istiyoruz açıklamasının yarattığı tartışma hâlâ devam ederken, AKPnin 9 yıllık iktidarında eğitimin dinsel referanslara göre yeniden yapılanmasına yönelik pek çok adım atıldı. İmam hatip liseleri yapılan program değişiklikleriyle genel liselere alternatif oldu. İlköğretime seçmeli Arapça dersleri konulurken, ortaöğretimde de seçmeli Osmanlıca dersleri okutulması tartışılıyor. Yükseköğretimde ilahiyat fakültelerinin sayısı ve kontenjanları rekor oranda arttı, devlet üniversitelerine ilahiyatların yanı sıra İslam ilimleri fakülteleri açıldı.

AKP iktidarının 9 yıl içinde eğitim sistemini dinsel referanslara göre yeniden yapılandırdığı bazı uygulamalar şöyle:

İlköğretime seçmeli Arapça dersi: İlköğretimde okutulan seçmeli yabancı dil dersleri arasına 2012-2013 eğitim-öğretim yılından itibaren seçmeli Arapça dersi eklenecek. Seçmeli Arapça dersleri ilköğretim 4, 5, 6, 7 ve 8. sınıflara yönelik olacak.

Ortaöğretime seçmeli Osmanlıca: Sosyal bbilimler liselerinde eçmeli olarak okutulan Osmanlıca derslerinin tüm ortaöğretim kurumlarında yaygınlaştırılması tartışılıyor.

Binlerce öğrencinin katılımıyla Arapça yarışması: MEBin desteğiyle bu yıl 3.’sü düzenlenecek Uluslararası Arapça Yarışmalarına toplam 2 bin 710 öğrenci katılacak. Türkiye genelinde önce iller, ardından bölgeler ve son olarak da yapılacak Türkiye finaliyle son bulacak yarışmalar kapsamında 5 farklı kategoride gerçekleştirilecek. 15 Şubatta başlayacak Arapça yarışmaları 20 Mayıs 2012 tarihinde son bulacak. Öğrenciler ezberledikleri Arapça şiir ve metinleri okuyacak, Arapça gösteriler düzenleyecek.

Zorunlu din dersi uygulaması: AİHM ve Danıştayın kaldırılması yönündeki kararlarına karşın ilköğretim 4. sınıftan ortaöğretim 12. sınıfa kadar zorunlu din dersi uygulaması sürüyor.

Seçmeli din dersi gündemde: AKPnin 1+4+4+4 formülüyle kesintili hale getirmesini öngören çalışmasıyla birlikte ilköğretimin ikinci kademesinde İHLlerin açılması ve seçmeli din eğitimi derslerinin konulması sağlanacak.

İHLye adım adım katsayı kolaylığı: İHLlerin tıp, hukuk gibi alan dışı tercihte bulunmasını engelleyen katsayı adım adım etkisizleştirildi. Aralık 2011de alınan kararla katsayı oranları 0.12’de eşitlendi. İHLler; genel ortaöğretim okullarına alternatif hale geldi.