Bursa Sanayicileri ve İşadamları Derneği (BUSİAD) ile KalDer Bursa Şubesi işbirliği ve Bursa Valiliği, Uludağ Üniversitesi, Uludağ İhracatçı Birlikleri ve AIESEC Bursa Şubesi’nin desteğiyle bu yıl 14’üncüsü organize edilen Kalite ve Başarı Sempozyumu’nun açılış töreni Almira Otel’de gerçekleştirildi.

'Sürdürülebilir Mükemmellik' teması ile gerçekleştirilen sempozyumun açılışında konuşan KalDer Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Elbay, günümüzde öğrenmenin fazlasıyla zorunlu ve yeni dünyada hayatta kalabilmek için son derece gerekli olduğunu ifade ederek, sürekli öğrenmeden başka bir seçeneğin olmadığını söyledi.

BUSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Günal Baylan da tarihten gelen stratejik önemini günümüzde de fazlasıyla koruyan Türkiye’nin, geleceğe dönük gelişim planlarında ve uluslararası tüm adımlarında bu gerçeği her zamankinden çok göz önünde tutmak zorunda olduğuna vurgu yaptı.

Açılış konuşmalarının ardından başkanlığını NTV Program Yapımcısı gazeteci - yazar Mete Çubukçu’nun yaptığı ve TOFAŞ CEO’su Cengiz Eroldu ile Coca Cola İçecek Türkiye Genel Müdürü Lisani Atasayan’ın konuşmacı olduğu ana oturuma geçildi.

TOFAŞ CEO’su Cengiz Eroldu otomotiv sektörünün sürdürülebilir mükemmellik adına attığı adımları TOFAŞ özelinde değerlendirerek, geleceğe dönük gerçekleştirilen projeler ve yatırım planları hakkında bilgi verdi.

Türk otomotiv sanayinin kat ettiği evrelere ve Türkiye’nin bulunduğu bölgede bir üretim ve geliştirme merkezi haline gelmesine de değinen Eroldu, 'Geldiğimiz olgunluk ve sürdürebilirlik seviyesinde batı Avrupa’daki müşterilere Türkiye’deki ucuz kaynakları aktaran bir oyuncu olmaktan aktif küresel oyuncu olma dönemindeyiz. Bu dönemde de Tofaş yine ikinci dönemin açılışını yaptığı gibi üçüncü dönemin de öncü şirketlerden biri olacak. Ve yaptığımız çalışmalar ve gerçekleştirdiğimiz projeler, mesala Doblo ürünümüzün Amerika’ya ihraç edilmesi, daha önce olmadığımız bir pazarda olmayan bir ürünü devreye almak gibi. ' Egea' ile inşallah önümüzdeki ay Meksika’ya 'Dodge' markasıyla araç ihracatına başlayacağız' dedi.

'BURSA ARTIK BİZE DAR GELMEYE BAŞLADI'

Bu konudaki hedeflerinin daha büyük olduğunu kaydeden Eroldu, şöyle devam etti:

'Üçüncü evrede, bize artık Bursa da dar gelmeye başladı. Bursa dışında ülke dışında bir şeyler yapmaya bakıyoruz. Bakmamız lazım. Bunu başarmamız lazım. Artık Türk otomotiv sürdürebilirliği kapsamında bizim Türkiye’yi, bölgeyi bir otomotiv üretim ve geliştirme merkezine dönüştürmemiz lazım.'

Otomotiv sektöründe teknolojinin de ön plana çıkmaya başladığını vurgulayan Erdolu, 'Sunulan fonksiyonların geliştirilmesi ve diğer taraftan müşteri beklentileri değişmeye başladı. Bu da çok önemli bir trend, çevresel konular otomotiv sektörünün önündeki başka bir trend ve cevap vermesi gereken bir konu. Buna karşılık da Türkiye’deki otomotiv sektöründe bütün bu küresel trendlere karşı kendi hazırlığını, çalışmalarını yapması lazım. 40 yıllık bir sektör, bu sektörde bu noktalara gelmek çok kolay olmadı. Bu sektörün pozisyonu hiçbir şekilde kaybetmeden daha ileriye gitmesi ikincisi geleceğini planlaması lazım' dedi.

Halen bir buçuk milyar dolarlık yatırım programını devam ettirdiklerini kaydeden Eroldu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

'Bu hem TOFAŞ, hem ülke açısından önemli bir proje. Geçen yıl sedan modelini çıkardık. Bu hafta da Sayın Ömer koç’un katılımıyla aynı ailenin hatchback modelinin üretime başlama törenini yaptık. Bu konuda önemli yatırımlar yapmaya devam ediyoruz. Özünde bakarsanız para bir şekilde bulunabiliyor. Ama yetkinliğe sahip olmak, yetkinliği korumak ve geliştirmek, finansal kaynaktan paradan çok daha önemli. Ülkeye bu kadar büyük projeler gelmesinin iki tane şeyi var. Bizim hem üretim hem de ürün geliştirme konusundaki yetkinliklerimizin geldiği seviye. Çünkü TOFAŞ gerçekten 1971’de üretime başlamış. Dolayısıyla 45 yıllık üretim geçmişi olan bir şirket. Hiçbir başarı da hayatta tesadüfi olmuyor. Sonuçta bizim bu yetkinlikleri bugüne getirmemiz de çok uzun yıllardan beri planlı bir şekilde yaptığımız çalışmaların sonucu.'

TÜRK MÜHENDİS VE TÜRK İŞÇİSİNİN GURURU

En son piyasaya çıkardıkları 'Egea' modelinin Fiat Chrysler dünyasında referans olduğunu kaydeden Eroldu, bunun yalnız TOFAŞ’ın değil, Bursa’nın, Bursa’da birlikte çalıştıkları yan sanayilerin ve dolayısıyla Türk mühendis ve işçilerinin gururu olduğunu sözlerine ekledi.

Coca Cola İçecek Türkiye Genel Müdürü Lisani Atasayan da içecek sektörünün hızlı tüketim sektörünün bir parçası olduğunu ifade ederek, alkolsüz içecek sektörünün Türkiye’de 35 milyar litreyi bulduğunu belirtti. Atasayan Coca Cola’ın günümüzde Türkiye operasyonlarını Avrupa’dan Çin sınırına kadar olan bölgede 10 ülkeye yaydığını ve 10 bin çalışan sayısına ulaşıldığını dile getirerek, Türkiye pazarında elde edilen kalite ve sürdürülebilir mükemmellik anlayışına bağlı olarak kazanılan başarının söz konusu coğrafyalara da yayıldığını kaydetti.

Kaynak: DHA