İZMİR - Tolga Albay

AA muhabirinin İzmir ve Manisa'daki organize sanayi bölgelerinden derlediği bilgiye göre, yeni yatırımların devam ettiği sanayi bölgelerinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın istihdam seferberliği çağrısı sonrası hareketlilik yaşanıyor.

Organize Sanayi Bölgesi (OSB) müdürlüklerinde oluşturulan insan kaynakları birimlerine işveren başvurularında artış gözlenirken firmaların nitelikli iş gücü için yeni eğitim programları düzenlenmesini talep ettiği belirtildi.

Türkiye'nin en eski sanayi bölgelerinden olan ve 580 fabrikada 40 bin kişiye iş sağlanan Atatürk OSB'de 2017'de 7 firmanın üretime başlamasıyla ilave 2 bin kişilik istihdam sağlanması öngörülüyor.

Bölgedeki emek yoğun üretim yapan firmaların yeni alımlar için süreç başlattığı, bine yakın ilave istihdam oluşturulabileceği belirtiliyor.

Sütaş'ın yeni tesislerini hizmete açtığı Tire Organize Sanayi Bölgesi'nde ise Gürsüt, Royal Tobacco ve Balyem tesislerinin de hizmete girmesiyle bu yıl 2 bin kişilik ilave istihdam sağlanacak.

İzmir'in yeni sanayi bölgelerinden Kemalpaşa Bağyurdu OSB'de ise Manisa Seramik ve Dönmez Debriyaj tesislerinin açılmasıyla 500 kişiye iş sahası açılacağı, gelecek yıl devreye alınacak Konfor Mobilya'nın ise 2 bin kişiyi işe almayı planladığı kaydedildi.

Bölgede 2017 yılında Gülermak, Bağ Yağları, Turkmex Çinko, Anatolia firmalarına ait üretim tesislerinin devreye alınmasıyla yaklaşık bin kişilik ilave istihdam sağlanacağı öngörülüyor.

Binlerce kişiye istihdam

Geçen yıl en fazla yatırımın yapıldığı bölgelerden İzmir Ticaret OSB'de ise 30 tesisle bin 200 kişilik ilave istihdam oluşturuldu.

Turkcell Data Merkezi ve Kod A Bilişim şirketinin yeni yatırımlarının devam ettiği bölgede 65 firmanın faaliyete geçmesi planlanıyor. Bölgede yaratılacak ilave istihdamın 2 bin 500'ü bulması bekleniyor.

Bölgenin 600 hektarlık son etabında parselasyon işleminin tamamlanmasıyla yıl sonuna kadar 2 bin 500 yeni istihdam öngörülüyor.

"Sorun işsizlik değil mesleksizlik"

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Üyesi Kamil Porsuk, iş dünyasının istihdam seferberliğine katkıda bulunmak için çaba gösterdiğini, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamaları sonrası iş alım planlarının öne çekilmeye başlandığını belirtti.

Yüksek işsizlik oranına sahip İzmir'in seferberlik kapsamında daha fazla çaba göstermesi gerektiğine işaret eden Porsuk, şu değerlendirmede bulundu:

"OSB'lerin insan kaynakları servislerine bildirilen işçi taleplerinde de artış var. Ancak kalifiye iş gücü bulma konusunda sıkıntı yaşıyoruz. Aslında sorun işsizlik değil mesleksizlik. Bu nedenle açıklanan destek içinde işbaşı eğitimi unsurlarını önemsiyoruz."

Aliağa OSB Başkanı Haluk Tezcan ise istihdam seferberliğinde işe almaların yanı sıra personelin işine devam etmesi konusunun da önemsenmesi gerektiğine işaret etti.

Son yıllarda sanayi tesislerinde çalışma süresinin kısaldığını kaydeden Tezcan, "Nitelikli eleman konusunda zaten bir sıkıntı var. İşe alınıp eğitim verilen bir kişinin, 1-2 yıl içinde ayrılması şirket açısından büyük kayıp. Bunun ekonomik ve sosyolojik nedenlerinin irdelenmesi gerekiyor." dedi.

Kaynak: AA