EDİRNE

Türkiye Hahambaşısı Rav İsak Haleva, Edirne Büyük Sinagogu'nda dua etmelerinin Türkiye'deki Yahudi toplumunun ne kadar rahat ve huzurlu bir şekilde yaşadığının kanıtı olduğunu söyledi.

Haleva, Edirne Büyük Sinagogu'nda gazetecilerin sorusu üzerine, Türkiye Hahambaşılığı ve Türk Musevi Cemaati'nin düzenlediği sokak iftarına katılmak için Edirne'de bulunduğunu söyledi.

İftar öncesinde sinagogda dua ettiğini belirten Haleva, "Bu ihtişamlı yapıda dua etmek, Türkiye'deki Yahudi toplumunun ne kadar rahat ve huzurlu bir şekilde yaşadığının bir delaletidir. Bu abideyi yapabilmek için sosyal ve ekonomik durumun iyi olması gerekir ve buna karşılık devletin buna hoşgörüyle bakması gerekir. Devlet, Yahudi toplumuna bir hak verdi ve bu mabet bunun bir delilidir. İnsan buraya geldiğinde bir huzur duyuyor, bir haz duyuyor. İnsan burada Osmanlı İmparatorluğu'nun kalıntılarını hisseder." diye konuştu.

Daha önce Edirneli olduğunu söylediğini dile getiren Haleva, "Rahmetli annem, babam Edirneliydi. Buraya geldiğinde kendimi buranın bir hemşehrisi olarak hissediyorum. Allah hepimize sağlık, neşe versin. Bütün bu güzel hava, bütün Türkiye'mize dağılsın, Türkiye'mizden öteki ülkelere de dağılsın ki insanlar artık barış ve huzur içinde yaşasın" değerlendirmesinde bulundu.

Muhabir: Cihan Demirci

Kaynak: AA