Demokrat Yargı Yönetim Kurulu, kürsü hakim ve savcılarının kıymetsizleştirildiğini, ikincilleştirildiğini, sorunlarının kimi zaman sürüncemeye bırakıldığını ve ''değersiz olduklarının sürekli olarak hatırlatıldığını'' savunarak, bu geleneksel bakış açısına son verilmesi gerektiğini belirtti.

Kurul'dan yapılan yazılı açıklamada, HSYK'nın, Yargıtay ve Danıştay daire ve üye sayısını arttıran 6110 sayılı Kanunun yürürlüğe girdiği 14 Şubat 2011 tarihinin üzerinden 24 saat dahi geçmeden toplanarak, üyelik seçimleri sonuçlanıncaya kadar, terfi, yeniden inceleme disiplin gibi yasal görevleri arasında yer alan tüm işlere ilişkin görüşmelerin askıya alınmasına ve Kurula ziyaretçi kabul edilmemesine karar verdiğini ifade etti.

HSYK'nın, 1.5-2 yıldan beri bekleyen ve yüzlerce hakim ve savcının mağduriyetine yol açan terfi, yeniden inceleme, disiplin soruşturması gibi işlemleri acilen sonuçlandırması gerekirken, henüz 24 saatlik yürürlülük ömrü bulunmayan bir kanunun öngördüğü işi önceliği saydığı iddia edilen açıklamada, bu uygulama ''kürsü hakim ve savcılarının sorunlarını yüksek yargının sorunları karşısında ikincilleştirmek'' olarak nitelendirildi.

Yargının geçmişten gelen sorunlarının en önemli sebebinin, bu tür uygulamalara zemin hazırlayan geleneksel zihniyetle alakalı olduğu savunulan açıklamada, şunlar kaydedildi:

''Buna göre kürsü hakim ve savcıları, sorunlarının tasnifinde acil olmayan, önemsiz, telafi edilebilir, bekletilebilir olarak ihmal edilegelmiş, bunun yerine yüksek yargının yarattığı iktidar ve itibar nedeniyle aşırı bir özen, bir heves, ihtimam ile değerlendirilegelmiştir.

Bu durumun açıkça ima ettiği şey, yargıda yüksek tabaka ile alt tabaka arasındaki kıymet farklılığıdır. Dolayısıyla kürsü hakim ve savcıları kıymetsizleştirilmekte, ikincilleştirilmekte, onların sorunları kimi zaman sürüncemeye bırakılmakta ve böylece onlara değersiz oldukları sürekli olarak hatırlatılmaya devam edilmektedir. Bu geleneksel bakış açısına artık bir son verilmedir.

Bu nedenle Yargıtay ve Danıştay üyeliği seçimi vesilesiyle ikinci plana itilen ve yüzlerce hakim ve savcıyı ilgilendiren terfi, yeniden inceleme, disiplin dosyalarının, tıpkı yüksek mahkeme üyeliğine gösterilen ihtimam ve adalet duygusunu fazlasıyla hak ettikleri kabul edilmelidir. Ayrıca hakim ve savcıların adalet beklentisine hem adil hem de adalete yaraşır bir zarafet ve jestle yaklaşılması tüm kamuoyunun beklentisidir.''

Açıklamada, yeni HSYK'nın geçmişin hiyerarşisini devam ettiren, kürsü hakim ve savcılarını ikincilleştiren ve değersizleştiren uygulamalarına son vermesi ve 1,5-2 yıldan beri beklemekte olan terfi, yeniden inceleme ve disiplin dosyalarını ivedilikle görüşmesi ve sonuca bağlamasının ardından üyelik seçimlerine geçmesi istendi.

 

AA