DW Genel Yayın Yönetmeni Peter Limbourg ödüle bu yıl Sedat Ergin’in layık görülmesine ilişkin olarak, “Türkiye’de basın özgürlüğünden yana olduğumuzu açıkça göstermek istiyoruz. Sedat Ergin bu ödülü hak eden bir isim. O ve Hürriyet’teki meslektaşları, her gün bağımsız gazetecilik ve basın özgürlüğü için mücadele ediyor” değerlendirmesinde bulundu.

 

DW'nin bildirisinde Sedat Ergin’in Cumhurbaşkanı’na hakaret suçundan yargılandığına dikkat çekildi. Bildiride, “Ergin, Türkiye’de haberleri nedeniyle hapis cezası tehdidiyle karşı karşıya kalan diğer gazetecilerin kaderini paylaşıyor. Hürriyet, Türkiye’nin en yüksek tirajlı bağımsız gazetesi. Hürriyet büroları geçen yıl iki kez AKP yanlılarının baskınına uğradı” ifadeleri kullanıldı.

 

Sedat Ergin ise DW’ye açıklamasında, “Dünya genelinde basın özgürlüğünün korunması için mücadele edenlere verilen bu prestijli ödüle layık görülmüş olmam beni onurlandırdı” yorumunda bulundu.

 

'BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ ADLİYE KORİDORLARINA SIKIŞTIRILDI'

 

Ergin mart ayında Cumhurbaşkanı’na hakaret suçundan hâkim karşısına çıkmıştı. Ergin duruşma çıkışı gazetecilere yaptığı açıklamada, “2016 yılında adliye koridorları ve duruşma salonları Türkiye'de gazeteciler için yeni yaşam alanları olarak ortaya çıkıyor. Bu aslında 2016 yılında Türkiye'de basın özgürlüğünün adliye koridorlarına sıkıştırılmış olduğunun görüntüsüdür. Bugün muhtelif baskı ve tehditlerle karşı karşıya olan bütün meslektaşlarıma dayanışma duygusuyla burada selamlarımı göndermek istiyorum” demişti.

 

DW, İfade Özgürlüğü Ödülü ile insan hakları ve ifade özgürlüğü için yoğun çaba gösteren şahıs veya kurumları ödüllendiriliyor. Ödül, DW’nin online aktivizm yarışması BOBS çerçevesinde haziran ayında Bonn’da düzenlenen törende sahibine takdim ediliyor. Geçen yıl bu ödüle Suudi Arabistanlı blog yazarı ve aktivist Raif Bedevi layık görülmüştü.

Hürriyet