TBMM

"Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı", TBMM Milli Savunma Komisyonunda görüşülüyor.

Görüşmeler sırasında Komisyon üyesi milletvekillerinin konuşmalarının ardından söz alan Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, "tasarı ile EMASYA Protokolü'nün tekrar canlandırılacağı" iddialarının tamamen asılsız olduğunu söyledi.

Işık, askeri birliklerin terörle mücadelede görevlendirilmesinin 29 Temmuz 1996'da yapılan yasal düzenlemeyle değiştirildiğini, o dönem ilgili kanun hükmüne "gerekli görünen diğer hususlar" ifadesiyle askerin yetkilerinin kapsamının genişletildiğini belirtti.

Görüşülen tasarıyla askerin görevlerinin net şekilde belirlendiğini vurgulayan Işık, "Tasarıyla askerin yetkili kılındığı tek alan operasyonun icra alanıdır. Onu da takdir edersiniz ki vali yapamaz. Bu operasyon icrasında yeni düzenlemeyle getirilen valilerin gözetim ve izlemesidir. Her yönüyle sivil iradenin hakim olduğu, Türk Silahlı Kuvvetleri mensuplarımızın yetkilerinin sadece askeri operasyonla sınırlandırıldığı bir düzenleme getiriyoruz. Bunu EMASYA ile ilişkilendirmek, düzenlemeye haksızlıktır." diye konuştu.

Tasarıyla sadece operasyonun icra yetkisinin askeri kademelere bırakıldığını, onun dışında her türlü yetkinin sivil otorite olduğunu yineleyen Bakan Işık, sivil ve askeri yetkilerin de tamamen Bakanlar Kurulunun belirlediği usul ve esaslara göre yürütüleceğini söyledi.

"Düzenlemenin, EMASYA ile uzaktan, yakından alakası yok"

Askerlerden tasarıyı hazırlarken "biz şu yetkiyi istiyoruz" diye bir talep gelmediğini, sadece "ben, operasyonları yaparken koordinasyon yetkisini istiyorum" denildiğini anlatan Işık, "Getirilen düzenlemenin, EMASYA ile uzaktan, yakından alakası yok. Dünyanın bütün ülkelerinde normal güvenlik güçlerinin kendi imkanlarıyla müdahale edemediği, merkezi planlama gerektiren operasyonlarda askerin görevlendirilmesi hususu vardır. Şu anda bizim önerdiğimiz düzenleme bunun dışında değildir." dedi.

Muhabir: Kadir Karakuş,Melda Çetiner Karagöz

Kaynak: AA