Dinçer GÖKÇE- AA 1 Ocak 2013

Suriye tarafından düşürülen Türk savaş uçağıyla ilgili iki flaş gelişme yaşandı. Malatya Cumhuriyet Başsavcıvekilliği, iki pilotun şehit olduğu olayla ilgili soruşturma başlattı. Savcılığın ayrıca, MİT Müsteşarı Hakan Fidan hakkında soruşturma açılmasına izin verilmesi için Başbakanlık'a yazı yazacağı iddia edildi. Daha önce Hakan Fidan ile bazı MİT mensuplarının KCK soruşturmasını yürüten özel yetkili savcılık tarafından ifadeye çağrılması üzerine yasal düzenleme yapılmış ve soruşturma izni Başbakan'ın iznine bağlanmıştı.

AVUKATTAN İLGİNÇ İDDİA

Suriye tarafından düşürülen Türkiye uçağı ile ilgili iki flaş gelişme yaşandı. Malatya Cumhuriyet Başsavcıvekilliği, iki pilotun şehit olduğu olayla ilgili soruşturma başlattı. Soruşturma savcılığının, şüpheliler arasında adı yer alan MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın soruşturulması için Başbakanlık'a yazı yazacağı öne sürüldü. Soruşturmanın açılmasını sağlayan avukatın iddiasına göre, uçağın görevlendirme talebi MİT’ten gitti. Daha önce Hakan Fidan ile birlikte 5 MİT mensubunun KCK soruşturmasını yürüten özel yetkili savcılık tarafından ifadeye çağrılması üzerine yasal düzenleme yapılmış ve soruşturma izni Başbakan'ın iznine bağlanmıştı.

UÇAK ENKAZINDAN FOTOĞRAFLAR

Şehit Pilot Teğmen Hasan Hüseyin Aksoy'un ailesinin avukatı Mehmet Katar'ın, uçağın düşürülmesinde ihmal ve kasıt şüphesi bulunduğu gerekçesiyle ilgililer hakkında 21 Aralık 2012'de suç duyurusunda bulunması üzerine, Terörle Mücadele Kanunu'nun 10. maddesiyle görevli Malatya Cumhuriyet Başsavcıvekilliği soruşturma başlattı.

Savcılığın, ilgili kurumlardan, şehit pilotlar Hasan Hüseyin Aksoy ve Gökhan Ertan'ın otopsi raporları ile soruşturmaya ilişkin bilgi ve belge istedi. Öte yandan, soruşturmayı başlatan savcılığın, MİT Müsteşarı Hakan Fidan hakkında soruşturma açılabilmesi için Başbakanlığa yazı yazacağı öne sürüldü.

"2 AY ÇALIŞMA YÜRÜTTÜK"

Aksoy ailesinin avukatı Mehmet Katar, Özel yetkili Malatya Cumhuriyet Başsavcıvekilliği'ne yaptıkları suç duyurusunun detayları ile ilgili Hürriyet Dünyası’na konuştu. Avukat Katar, açıklamasında, uçağın görevlendirilmesine ilişkin talebin MİT’ten gittiğini, bu konudaki bilgilerinin net olduğunu savundu. Savcılığa yaptıkları başvuru öncesinde 2 ay kadar çalışma yürüttüklerini ifade eden Avukat Katar şunları ileri sürdü: “O uçağın o gün orada görevlendirmesi, tamamen MİT’in talebi ile oluyor. Tamamen MİT’in planladığı bir görev bu ve MİT’in talebi ile gerçekleştirilmiş bir görev. Suriye hava sahasının ihlali, görevlendirilen filo tarafından kesinlikle, riskli olduğu ısrarla defalarca söylenmesine rağmen ‘hayır’ diyorlar ‘bu şekilde olacak’ deniyor. Bu yöndeki ısrar 2 gün sürüyor. Ve nihayetinde çok kısa bir süre için bu görev icra ediliyor. Bunu, filodaki kişiler ve bu iş ile ilgili kişilerle de konuştuk. Bununla ilgili doğru bilgileri teyit etmeden hiçbir şekilde adım atmadık. Genelkurmay Askeri Savcılığı tarafından da yürütülen bir soruşturma var. O soruşturmada da bu (Görevlendirme talebi MİT’ten geldi. D.G.) söz konusu. Genelkurmay Başkanlığı’ndaki soruşturmaya da müdahil olduk. Askeri şahıslar için suç duyusunda bulunduk. O soruşturma da devam ediyor. Cevabi yazılarımızı da yazdık. Kimseyi karalamak için bunları söylemiyoruz. Ailelerin de kafalarındaki soru işaretlerin yargı tarafından giderilmesi gerekir.”

‘SAVAŞ TAHRİKİ’ MADDESİ

Avukat Katar, yaptıkları suç duyurusunun TCK 304 kapsamında yapıldığını bilgisini verdi. Anılan maddede “Türkiye Cumhuriyeti Devletine karşı savaş açması veya hasmane hareketlerde bulunması için yabancı devlet yetkililerini tahrik eden veya bu amaca yönelik olarak yabancı devlet yetkilileri ile işbirliği yapan kişi, on yıldan yirmi yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır” hükmü yer alıyor.

ERTAN AİLESİ DE BAŞVURACAK

Şehit Pilot Yüzbaşı Gökhan Ertan'ın babası Ali Ertan, “Teğmen Hasan Hüseyin Aksoy'un ailesi, avukat aracılığıyla başvuruda bulunmuş. Bizim henüz bir müracaatımız yok. Yalnız ben de en kısa sürede müdahil olmak adına Malatya Başsavcıvekilliği'ne gideceğim” dedi.

Malatya Erhaç Havaalanı'ndan 22 Haziran 2012'de havalanan Türk askeri uçağı, Doğu Akdeniz'de uluslararası hava sahasında Suriye tarafından düşürülmüş, pilotlar Gökhan Ertan ve Hasan Hüseyin Aksoy şehit olmuştu.