Serpil KIRKESER
Mahkeme söz konusu tişörtlerle duruşmaya katılan sanıkların kimliklerini tespit etme işlemine başlaması üzerine sanıkların bir bölümü salonu terketti. Mahkeme Başkanı Ömer Diken de bunun üzerine "Hukuk içindeki sorunlar yargı yoluyla çözülür. Tişört giymeyle, basın yayın organlarına açıklama yapmakla bir yere varılamaz. Yargıyı kilitlemek hiç kimseye yarar sağlamaz" dedi. "Balyoz Planı" iddialarına ilişkin 250’si tutuklu 365 sanıklı davanın 91. duruşması başladı. İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nce Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi’nin yanında bulunan büyük salonda yapılan duruşmaya eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Halil İbrahim Fırtına, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek, Orgeneral Bilgin Balanlı, eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan, MHP İstanbul milletvekili emekli Korgeneral Engin Alan ve emekli Albay Dursun Çiçek’in aralarında bulunduğu 180 tutuklu sanık katıldı.
Emekli Orgeneral Ergin Saygun’un da aralarında bulunduğu 70 tutuklu sanığın katılmadığı duruşmada 6 tutuksuz sanık da hazır bulundu. İkinci Ergenekon davası kapsamında tutuklu yargılanan bu davanın tutuksuz sanığı emekli Tuğgeneral Levent Ersöz ise duruşmaya katılmadı. Bu arada bazı tutuklu sanıkların ve izleyicilerin üzerinde "Adalet bilime karşı, adil yargılama istiyoruz" yazılı siyah tişörtler giydiği görüldü.
Dosyada bulunan delillerin değerlendirilmeden, Cumhuriyet Savcıları Savaş Kırbaş ve Hüseyin Kaplan’ın 920 sayfalık mütalaayı mahkemeye sunmasını protesto eden sanık avukatları duruşmayı izleyici sıralarında izledi. Duruşmaya sadece avukatlar Kemal Yener Saraçoğlu ve Kazım Yiğit Akalın katıldı.
"UKALA DİYEMEZSİNİZ"
Duruşmaya katılan tutuklu sanıkların yoklamasını yapan Mahkeme Başkanı Ömer Diken, sanıkların tek tek ayağa kalkarak isimlerini söylemesini istedi. Sanıklar tek tek isimlerini söylediği sırada Mahkeme Başkanı Ömer Diken bazı sanıkların üzerinde ’Adil Yargılama istiyoruz’ yazılı tişörtler giydiğini belirterek, "Protesto amaçlı mı giydiniz?’ diye sordu. Bazı sanıklar ise ’Evet’ diyerek cevap verdi. Bazı sanıklar da ayağa kalkarak "Ben de tişört giydim" demesi üzerine Mahkeme Başkanı Diken "Buna ukalalık derler oradan karışıyorsunuz mahkeme tespit yapıyor" dedi. Hakim Albay Ahmet Zeki Üçok da siz de "Ukala diyemezsiniz" diyerek cevap verdi. Başkan Diken’in "Siz de giymişsiniz" dediği Fikri Karadağ’ın, "Evet var ne yaparsan yap" sözleri salonda gülüşmelere neden oldu.
Mahkeme Başkanı Ömer Diken yoklama sırasında sanıkların ayağa kalkarak isimlerini söylemesini isteyerek, "Mahkeme huzurunda ağaya kalkmaya bile tenezül etmiyorsunuz" diye konuştu. Bu sırada tutuklu sanık Albay Mustafa Önsel, "Ayağa kalkmak zorunda değilim. Biz ne zaman kalkacağımızı biliriz. Ancak üzerimde yazılı tişörtü tespit etmeniz için ayağa kalkıyorum" dedi. Mahkeme Başkanı Ömer Diken, "Bu güne kadar size hoşgörülü davrandık. Ayak ayak üstüne attınız, kıçınızı dönüp oturdunuz" demesi üzerine, Sanık Mustafa Önsel de sizi haksız yere tutukladınız. Bizi konuşturmadınız" diye cevap verdi. Bunun üzerine Diken, Önsel’e dışarı çıkmasını söyledi. Önsel, "Ben çıkıyorum zaten" diyerek solondan ayrılırken, protesto amaçlı tişört giyen sanıkların bir kısmı da salonu terk etti.
İSTANBUL BAROSU’NDAN CEVAP
Yoklamanın ardından üye hakim Ali Efendi Peksak İstanbul Baro’sunun mahkemeye gönderdiği yazıyı okudu. Mahkemenin, avukatlar duruşmaya girmediği için 232 tutuklu sanığa avukat görevlendirilmesi yapılması amacıyla İstanbul Barosu Başkanlığı’na yazılan yazıya cevap verildi. Baro, ilgili yasa hükümlerine yer verdiği yazısında, CMK’da esas olanın sanığın seçilmiş müdafiyle temsil edilmesi olduğu ifade edilerek, kişinin kendi seçtiği müdafi bulunması, vekalet ilişkisinin devam etmesi durumunda avukat atanmasınının yapılamayacağı belirtildi. Vekalet ilişkisi sonlandırılmamışken müdafi tayininin kanunen mümkün olmadığı belirtilen yazıda, mahkemenin sanıkların vekalet ilişkisinin devam edip etmediği, istifa durumunun bulunup bulunmadığının bildirilmesi istendi.
Mahkeme Başkanı Ömer Diken bazı avukatların mahkemeye dilekçe sunarak, dosyayı inceleyemediklerini ve mütalaaya karşı beyanda bulunmak için 3 ay süre istediklerini belirtti. Başkan Diken, "Bu kadar zamanda dosya incelenmedi mi, okunmadı buradaki maksat nedir bir başkan olarak anlamadım" diye konuştu. Ömer Diken, "Hukuk içindeki sorunlar yargı yoluyla çözülür. Tişört giymeyle, basın yayın organlarına açıklama yapmakla bir yere varılamaz. Yargıyı kilitlemek hiç kimseye yarar sağlamaz. Mahkemenin davayla ilgili ne karar vereceği belli değil. Aleyhinize karar verilirse temyiz edersiniz, lehininze olursa sorun yok. Tutuklu sanıklardan Tümgeneral Ahmet Yavuz da "Mahkemeyi uzatmak gibi bir amacımız, hareketimiz olmamıştır. Bizim bir talebimiz var. Biz 11 No’lu CD’nin bilirkişiye gönderilmesini istiyoruz" dedi.
Duruşmaya katılan bazı sanık avukatlarından Kazım Yiğit Akalın ve Kemal Yener Saraçoğlu, hazır edilen 2 bilirkişinin dosyada bulunan dijital verilerle ilgili duruşmada dinlenilmesini talep etti. Mahkeme talebi değerlendirmek üzere duruşmaya ara verdi. (DHA)