HÜLYA KESKİN

Devrimci Karargâh terör örgütüne yardım ettiği iddiasıyla tutuklu yargılanan eski Emniyet Müdürü Hanefi Avcı, dün ilk kez hâkim karşısına çıktı. 14’ü tutuklu 22 kişinin yargılandığı davada cumhuriyet savcısı Nuri Ahmet Saraç, Orhan Yılmazkayanın öldürüldüğü çatışmayı da kapsayan Devrimci Karargâh Ana Davası ile söz konusu davanın birleştirilmesini istedi. Avukatlar, ise sanıkların savunmalarının alınmadan böyle bir karar verilmesinin hukuki bir skandal olacağını belirterek tepki gösterdi. Ancak mahkeme iki davanın birleştirilmesine hükmetti. Kararın okunduğu sırada avukatlar cüppelerini yere attı, izleyiciler ile polis arasında da arbede yaşandı. Birleştirme kararının ardından ilk duruşma 11 Ağustosta görülecek.

Tutuklu sanık Avcının avukatı Refik Uçarcı, Müvekkilimin birleştirilmesi istenen diğer davayla uzaktan yakından ilişkisi yoktur. Yazdığı kitap yüzünden yargılanıyor dedi. İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Şeref Akçayın, Avcının Ergenekon soruşturması kapsamında serbest bırakılması gerektiği yönündeki muhalefet şerhine de atıfta bulunan avukat Uçarcı, muhalefet şerhinin dikkate alınması halinde Avcının suçsuz olduğunun ortaya çıkacağını savundu.

İşkenceciyle aynı davadayız

Sanık avukatı Ercan Kanar da, Davalar arasında isim benzerliği dışında en ufak bir benzerlik yok. Tamamen hukuka aykırı delillerle, emniyet komplosuyla bir cadı kazanı yaratıldı diye konuştu. Kanar, sanık Avcı ile ilgili de Birleştirirseniz despotik devlet anlayışına uygun bir karar vermiş olursunuz diye konuştu.

Sanık Tuncay Yılmaz ise davanın siyasi olduğunu anlatarak Polis ve savcı bir hata yaptı, bizi bu davaya soktu. İddianamenin bizim yaptığımız siyasi çalışmayla alakası yok. Buradakilerin hepsi devrimci, sosyalist ama Devrimci Karargâhla alakası yok. İşkenceci ve devrimci katili Avcı ile alakamız yok. Avcı herkes tarafından bilinen bir işkencecidir. Cemaatten mi yargılanacak, nereden yargılanacaksa yargılansın dedi.

Tutuklu sanık Necdet Kılıç da, 12 Eylül döneminde gözaltına alındığını ve işkenye maruz kaldığını anlatarak Gözaltına alındığımda beni 3.5 ay sorgulayan Avcıdır. Ama benim kin ve nefretim Avcıya değil, sistemedir. Çünkü kendisi bunun bir devlet politikası olduğunu söylemişti. Bu davanın özü Avcının yazdığı kitaptır. SDP üyesi değilim ama o görüşteyim. Devrimci Karargâhla uzaktan yakından alakam yok. Devrimci Karagâhın da SDP ile hiçbir alakası yoktur. Avcıdan dolayı bir itibarsızlaştırma söz konusudurifadelerini kullandı.

Cumhuriyet