DİYARBAKIR

Tanışık köyünde, 12 Mayıs gecesi terör örgütü PKK mensuplarınca Dürümlü mezrasında 15 ton patlayıcı yüklü kamyonun infilak ettirilmesi sonucu ölen köy sakinlerinin yası tutuluyor.

Her gün yüzlerce kişinin taziye ziyaretinde bulunduğu köyde, devlet tarafından terör mağdurlarının yaralarının sarılması için çeşitli çalışmalar yapılıyor.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca görevlendirilen ekipler, psikososyal destek sağlarken, Diyanet İşleri Başkanlığına bağlı kadın vaizler de köyde terör mağdurlarını ziyaret ederek, onlarla görüşüyor.

Terör mağdurlarına devlet desteği

Katliamda hayatını kaybedenlerin yakınları, "sivil terör mağduru" olarak değerlendirilerek mağduriyetlerinin giderilmesi için devlet tarafından destek sunulacak.

Bu kişilerin, 5233 sayılı Terör ve Terörle Mücadeleden Doğan Zararların Karşılanması Hakkında Kanun kapsamında zararları tazmin edilecek.

Zarar Tespit Komisyonu tarafından, Dürümlü katliamıyla ilgili, ailelerin başvurusu üzerine iş ve işlemler yürütülecek.

Yasal prosedürlerin yerine getirilmesi ile patlamada hayatını kaybedenlerin mirasçılarına 30 bin lira tazminat, 2 bin lira da cenaze masrafı ödenecek.

Hayatını kaybedenlerin ailelerinden birer kişi istihdam edilecek, ayrıca her aileye maaş bağlanacak.

Dürümlü katliamı

Bingöl'ün Genç ilçesinde gasbedip 15 ton patlayıcı yükledikleri kamyonu 12 Mayıs gecesi Yenişehir ilçesi Tanışık Mahallesi'ne getiren PKK'lı teröristlerle durumlarından şüphelenen köylüler arasında tartışma yaşanmış, vatandaşların, köylerine almak istememesi üzerine teröristler kamyonla Dürümlü mezrasına doğru hareket etmiş, köylüler tarafından takibe alındığını ve kaçamayacaklarını anlayan PKK'lı teröristler, patlayıcı yüklü kamyonu Dürümlü mezrası girişinde infilak ettirmişti. 16 kişinin yaşamını yitirdiği, 23 kişinin yaralandığı patlamanın şiddeti, kentin birçok ilçesinde hissedilmiş, olay yerinde yaklaşık 20 metre genişliğinde ve 4 metre derinliğinde çukur oluşmuştu.

Muhabir: Sema Kaplan


Kaynak: AA