TRABZON

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Geleceğe bakmak istiyoruz. Büyümeye bakmak istiyoruz. Yükselmeye bakmak istiyoruz. Zenginleşmeye bakmak istiyoruz. Üretmeye bakmak istiyoruz. Ayaklarımızın üzerinde güçlü durmaya bakmak istiyoruz, dünyaya sözünü duyuran bir Türkiye olsun istiyoruz." dedi.

Soylu, Sürmene ilçesinde parti otobüsünden vatandaşlara hitaben yaptığı konuşmada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakan Binali Yıldırım'ın selamını iletti.

"Türkiye'de, uzun yıllardan beri bütün insanları terbiye etmeye çalışıyorlar" diyen Soylu, arkalarına dönüp bakmaktan yorulduklarını bildirdi.

Soylu, önlerindeki işe bakarken, kucaklamaya çalışırken, Türkiye'nin büyüme adımlarını atarken, arkadan gelen her hançerden yorulduklarını belirterek, şöyle devam etti:

"Sistemleri kurdular. Bir gün patron Anayasa Mahkemesi dediler. Hevesimizi kursağımızda bıraktılar. Bir gün Danıştay dediler patron, bir gün Yargıtay dediler patron. Bir gün patron medya dediler, bir gün patron uluslararası kuruluşlar dediler, bir gün patron uluslararası sermaye dediler, bir gün patron darbeci generaller dediler ve bize dediler ki biz size bu ülkeyi yönettirmeyeceğiz. İşte huzurunuzda bulunmamızın sebebi olan 16 Nisan ile ilgili bir şey paylaşmak istiyorum, sizinle artık patron ne darbeci generaller, artık ne patron medya patronları, artık patron ne Danıştay, ne Yargıtay, ne Anayasa Mahkemesi... 16 Nisan'da vereceğimiz kararla ortaya koyacağımız irade şudur, patron millettir, patron millettir."

Soylu, 15 Temmuz akşamı saat 20.00'de kimsenin bu ülkede 21.30'da hain bir darbe ile karşı karşıya kalınacağını düşünmediğini belirterek, herkesin '21. asırda, 2016'da böyle bir şey olmaz' diye düşündüğüne işaret etti.

Darbe gecesi Hakkari'den gelen gençleri kabul ettiğini anımsatan Soylu, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Umut arıyorlardı. Onlarla umudumuzu paylaştık. 'Merak etmeyin Tayyip Erdoğan bu ülkenin başında olduğu sürece, terörün başını yılanın başını ezer gibi ezecektir. Hiçbir endişeniz olmasın' dedim onlara. Bizim işimiz bu memleketi kalkındırmaktır, birlik ve beraberliktir. Kardeşliğimize halel getiremeyecekler. Demokrasi konuştuk. Ta ki tam toplantımız bitmek üzereyken bir telefon geldi, dediler ki 'Ankara'nın üzerinde uçaklar uçuyor'. 'Nerede uçuyor?' diye sordum, 'Meclisin üzerinde uçuyor mu?', 'Evet, uçuyor' dediler ve ondan sonra dedim ki Türkiye'de galiba darbe oluyor. O ana kadar böyle bir şey olabileceğini hiç düşünmedik."

Gezi olaylarından bir gün önce de öyle bir şeyin düşünülmediğine dikkati çeken Soylu, "Böyle bir sistem içerisinde 1961 Anayasası'yla, 1982 Anayasası'yla acaba yarın ne olacak, arkamızdan hangi hançeri yiyeceğiz, hangi büyüme adımını attığımızda üzerimize bir şey boca edecekler de yine geri düşeceğiz endişesi içerisindeyiz. Bundan yorulduk. Bundan bıktık artık. Geleceğe bakmak istiyoruz. Büyümeye bakmak istiyoruz. Yükselmeye bakmak istiyoruz. Zenginleşmeye bakmak istiyoruz. Üretmeye bakmak istiyoruz. Ayaklarımızın üzerinde güçlü durmaya bakmak istiyoruz, dünyaya sözünü duyuran bir Türkiye olsun istiyoruz." diye konuştu.

7 Haziran seçimi

Soylu, 7 Haziran'ı anımsatarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"7 Haziran'a girmeden önce rahmetli Özal bu sistemden şikayet etti mi? Rahmetli Erbakan bu sistemden şikayet etti mi? Türkeş, Demirel bu sistemden şikayet ettiler mi? Herkes etti. Neden, çünkü bu sistemde millet iktidarın olamayacağını ve birtakım güçlerin sürekli olarak kendi egemenliklerini, hükümdarlıklarını ortaya koyacakları iki anayasayla beraber Türkiye'nin kilitlendiğini gördüler ancak bu sistem değişmeli, yeni bir sistem gelmeli. Onlar adını da koydular. Bugünkü anlattığımız Cumhurbaşkanlığı gibi bir sistem gelmeli dediler. Yıllarca bu ülkeyi yönettiler, tecrübeleri vardı ama önlerine konulan tuzakları, bariyerleri, engelleri gördüler. Bu ülkede onlar gördükçe onları itibarsızlaştırdılar. Aynı tezgahı güçleri yetseydi, eğer millet izin verseydi kıymetli Cumhurbaşkanımıza yapmayacaklar mıydı?"

Türkiye'nin 3 bin dolardan 11 bin dolara çıktığını dile getiren Soylu, 21. yüzyıla iyi başladıklarını ve iyi devam ettiklerini belirtti.

Türkiye'nin ayaklarının üzerinde durduğuna dikkati çeken Soylu, "Birinci sıçramamızı, birinci hamlemizi ilk 14-15 yılda iyi bir şekilde gerçekleştirdik. Şimdi ikinci hamle zamanı. Siz ne zannediyorsunuz? Hollanda niye çıldırdı? Siz ne zannediyorsunuz, Almanya niye ıkınıyor, sıkılıyor? Eskiden şunu yaparlardı, evet, Türkiye'yi küçük görürlerdi. Şimdi Türkiye'den ürküyorlar, evet kora kor bir mücadele ediyorlar, biz de varız bu mücadelenin içerisinde, biz de yarınlara adım atmaya varız." ifadesini kullandı.

Soylu, bütün kanallarının şimdi tıkandığını belirterek, "Şimdi bütün kanallar tıkanınca esas oğlanlar devreye girdi. Onları yendik, sizi de bu millet yener, merak etmeyin." dedi.

7 Haziran seçimleri ile 1 Kasım seçimleri arasında geçen süreyi de değerlendiren Soylu, birilerinin ellerini ovuşturduğuna değindi.

Soylu, onlardan birilerinin 'TC'yi tükürüğümüzle boğarız.' dediğini anımsatarak, "Nerede o şimdi. Bu milletin birliğiyle kardeşliğiyle bu devletin ayakta durmasıyla ve bu milletin selametiyle kimse oyun oynamasın. Bu millet ayağa kalktı mı cihanı sarsar cihanı, Bu millet öyle bir millettir." diye konuştu.

"Allah mı şaşırttı, yoksa bu gizli evetçi olmasın?"

Soylu, Kılıçdaroğlu'nu da eleştirerek, "Kılıçdaroğlu öyle güzel anlatıyor ki diyor ki 'Bir başbakan olacak başka partiden, bir cumhurbaşkanı olacak, o da başka partiden sonra birbirleriyle kavga edecekler. Ya Allah'ın adama biz 10 aydır, 5 aydır, 1 yıldır bunu anlatmaya çalışıyoruz. Allah mı şaşırttı, yoksa bu gizli evetçi olmasın?" ifadesini kullandı.

Anayasadaki diğer maddeler hakkında da bilgilendirmede bulunan Soylu, şunları kaydetti:

"Bu ülkede çok badirelerden geçtik, hepsinin maliyetlerini de bu aziz millet ödedi. Bu sistem Türkiye'ye kaybettirmektedir. 9 yapıyoruz, 10 yapamıyoruz. 9'dan tekrar 1'e, 2'ye düşüyoruz. Her darbede 20 yıl, 30 yıl geriye düşüyoruz, artık bunu ortadan kaldırmanın zamanı geldi. Bunu da bu milletle ve Recep Tayyip Erdoğan'ın ortaya koyduğu liderlikle ancak kaldırabiliriz. Biz bu işi Recep Tayyip Erdoğansız aşamayız."

Programa, AK Parti Trabzon Milletvekili Salih Cora, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Sürmene Belediye Başkanı Rahmi üstün, AK Parti İl Başkanı Haydar Revi, AK Parti İlçe Başkanı Aydın Bayraktar da katıldı.

Muhabir: Meltem Yılmaz

Kaynak: AA