Kocaeli'nin Başiskele İlçesi'ndeki Wellborn Otel'de Türk Ekomomi Bankası (TEB) 100. Kobi Akademi Kurumsal Gelişim Eğitim toplantısına, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, TEB Genel Müdürü Ümit Leblebici, Genel Müdür Yardımcısı ve Vekili Turgut Boz, Kocaeli Valisi Hasan Basrigüzeloğlu, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Zekeriya Özak, Kobi yöneticileri ve çalışanları katıldı.TEB'in Kocaeli'nde doğduğu için gönüllerde ayrı bir yeri olduğunu söyleyen Bakan Fikri Işık, 'TEB Kocaeli'nde doğan bir bankadır. Kocaeli'nden doğdugu için gönlümüzde ayrı bir yeri vardır. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı olarak TEB' in kobilere bu denli önem vermesi, bu desteği sadece finansman noktasında tutması kobilerimizin bu destek sayesinde kurumsallaşması ve markalaşması, bunu sadece para kazanma anlayışının yansıması olarak değil ülkenin kalıcı büyümesi için katkı sağlamasından dolayı bugün bakan olarak burada bulunmayı arzu ettim' dedi.

'DÜNYADA BU İKİ ANLAYIŞA YER YOK'

Dünyada ekonomilerin lokomotifi itici gücünün KOBİ'ler olduğun söyleyen Bakan Işık konuşmasını söyle sürdürdü: 'Türkiye'de malesef iki temel yanlış anlayış var; Birincisi 'Parayı veren düdüğü çalar.' Yani ben parayı veriyorsam benim bütün şartlarımı kabul edeceksin. Diğer tarafta da 'Benim aklım bana yeter' anlayışı var. Dünyada bu iki anlayışa da artık yer yok. Elbette parayı verenin söz hakkı olacak. Elbette insanların kendi aklı kendisi için önemli olacak ama yeterli olmayacak. Dünyada ekonomilerin lokomotifi itici gücü kobilerdir. Türkiye'ye ait gerçek değil bu. Bütün dünya serbet ekonomilerinde net bir gerçek' dedi.

'KOBİLER ÖNEMLİ BİR AĞIRLIĞA SAHİP'

Kobilerin esnek yapıya sahip olduğunu söyleyen Bakan Işık, 'Gelişen olaylara en hızlı adabte olma yeteneğindeki ölcek KOBİ ölçeğidir. Şirketler büyüdükçe hareket kalibiyetleri azalıyor.Bu çok net bir tespit. Alınan her kilonun vucuttaki hareketi sınırlaması gibi ölçegi büyüyen şirketlerin hareket kabileyeti azalıyor. Dünya o kadar dinamik bir dünyaki. Bu dünyada çok atik, çevik hızlı karar alabilen şirketlere ihtiyacımız var. Kobiler ülkemiz ekonomisi içinde önemli bir ağırlığa sahip. Kobilerin karşı karşıya kaldığı tehditler konusunda da dikkatli olmak zorundayız. Malesef birinci kuşaktan ikinci kuşağa geçerken KOBİ'lerde fazla sorun olmuyor. 3. kuşağa geçerken azalma var. 4. kuşaga geçerken ya el değiştiriyor ya da kapanıyor. KOBİ'lerin kurumsallaşıp geleceğe güvenle taşınması hükümet olarak temel vazifemiz. Biz bakanlığmız olarak AK Parti hükümetleri olarak KOB'İlerin büyümesi için çok ciddi kaynaklar ayırıyoruz ve çalışmalar yapıyoruz.''

11 YILDA 25 BİNDEN FAZLA KOBİ İLE BİRARAYA GELDİK'

Kocaeli'nde 100. TEB Kobi Akademiyi gerçekleştirmekten mutluluk duyduğunu söyleyen TEB Genel Müdürü Ümit Leblebici, 'Bugüne kadar KOBİ Akademi ile bir çok ile gittik. Ülke genelinde 25 binden fazla KOBİ ile biraraya geldik. Fakat Kocaeli'nin bankamız açısından ayrı bir yeri, ayrı bir önemi var. Kocaeli, bankamızın temellerinin atıldığı ilimiz. Bankamız 1927 yılında Kocaeli Halk Bankası adıyla burada kuruldu ve 1982'den itibaren de Türk Ekonomi Bankası adıyla faaliyetlerini sürdürdü. TEB'in 89 yıllık tarihinin başlangıç noktasında olmak, temellerinin atıldığı ilde 100. TEB Kobi Akademi'yi gerçekleştirmek bizlere ayrı bir heyecan ve mutluluk veriyor' diye konuştu.

'KOBİ'LER İÇİN STRATEJİK ORTAĞI VE DANIŞMANI OLMAYI BAŞARDIK'

KOBİ'ler için bir banka olmanın ötesinde çalışmalarının stratejik ortağı ve danışmanı olmayı başardıklarını söyleyen Genel Müdür Yardımcısı ve Vekili Turgut Boz, 'Banka olarak, ülke ekonomisinin lokomotifi KOBİ'lerimize her türlü finansman desteğini sağlarken, 'Danışman Banka' anlayışıyla ihtiyaç duydukları konularda bilgi ve danışmanlık desteği sunarak büyümelerine ve rekabette öne çıkmalarına katkıda bulunuyoruz. Bu doğrultuda sunduğumuz yenilikçi ürün ve hizmetlerimizle KOBİ'lerimiz için bir banka olmanın ötesinde çalışmalarının stratejik ortağı, danışmanı olmayı başardık' dedi.

Kaynak: DHA