DOHA

Dünya Müslüman Alimler Birliği, uluslararası topluma, Esed rejimi tarafından hedef alınan Doğu Guta'daki katliamları durdurmak için acilen harekete geçme çağrısında bulundu.

Birlik tarafından yapılan yazılı açıklamada, "Arap ve İslam ülkeleriyle uluslararası toplumu Doğu Guta katliamını durdurmak ve masum sivilleri kurtarmak için harekete geçmeye davet ediyoruz." ifadesi kullanıldı.

İslam ümmetinin geldiği durumdan dolayı esef duyulduğu belirtilen açıklamada, Doğu Guta'da Esed rejimi ve arkasındaki Rusya tarafından halka karşı koyamayacakları silahlarla soykırım yapıldığı vurgulandı.

İslam dininin Müslümanlara, mazluma ve zayıfa yardım, zalimi zulmünden caydırma görevi yüklediği kaydedilen açıklamada, bu görevin diğer dinler ve yüksek değerleri gözeten toplumlarda da ahlaki bir gereklilik olduğunun altı çizildi.

Tüm Arap ve İslam ülkelerine bu katliamı reddettiklerini türlü yollarla ifade etme, son bulması için elinden geleni yapma çağrısında bulunulan açıklamada, Müslüman azınlıklardan da yaşadıkları ülkelerin hükümetlerine katliamı durdurma ve failleri hesaba çekmeleri için baskı yapmaları talep edildi.

Arapların basit, önemsiz konularla meşgul olması, Arap ve İslam ülkelerinin hükümetlerinin birlik olamaması, rekabet halinde bulunması ve dünyanın sessizliğinin eleştirildiği açıklamada, Suriye halkının Esed rejimine karşı özgürlüğünü talep ederken gösterdiği azimden ve dirençten övgüyle söz edildi.

400 bin sivil abluka altında

Muhaliflerin kontrolünde bulunan Doğu Guta'da yaklaşık 400 bin sivil yaşıyor.

Doğu Guta, Astana anlaşmalarında gerginliği azaltma bölgesi ilan edilmişti ancak Rusya'nın garantörlüğünü üstlendiği Esed rejimi, geçen yıl nisan ayından itibaren bölgeye yönelik ablukasını yoğunlaştırdı ve son aylarda saldırılarını şiddetlendirdi.

İnsani krizin derinleştiği bölgede, yüzlercesi acil durumda hasta binlerce sivil tahliye edilmeyi bekliyor. Bunların birçoğu çocuk veya ileri evre kanser hastası. Doğu Gutalı çok sayıda bebek ve çocuk açlık ve ilaçsızlık yüzünden yaşamını yitirdi. Son 3 günde düzenlenen saldırılarda ölenlerin sayısı 300'ü geçti.

Muhabirler: Ahmed al-Masri, Hacer Başer

Kaynak: AA