Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş'un eşi Prof. Dr. Sevgi Kurtulmuş, dünyanın mülteci meselesini ciddi olarak ele alması gerektiğini belirterek, "BM mülteciler komiserliğinin fonksiyonun da artırılması gerektiğini düşünüyorum. Küresel boyuttaki bu probleme bütün ülkelerin kendi bütçeleri oranında katkıda bulunması gerekir. Mültecilerin kaldıkları ülkelerde kendi habitatlarını oluşturmaları gerektiğini de düşünüyorum." dedi.

Dünya İnsani Zirvesi kapsamında düzenlenen "Türkiye'deki Suriyelilere Sunulan Sağlık ve Eğitim Hizmetleri" konulu toplantının moderatörlüğünü yapan Kurtulmuş, dünyada siyasi karışıklıklardan dolayı zorunlu bir göç yaşandığını anlattı.

Kurtulmuş, gelir dağılımının bozuk olduğu dünyada ekonomik nedenlerle de insanların yer değiştirmek zorunda kaldığını vurgulayarak, zengin Kuzey'in gelirinin her geçen gün arttığını, fakir Güney'in ise her gün biraz daha fakirleştiğini söyledi.

Bu nedenle Güney'deki insanların ölümü göze alarak Kuzey'e göç etmeye çalıştığına işaret eden Kurtulmuş, şunları kaydetti:

"İstediğiniz kadar sınırlarınızı kapatın, tel örgüler örün bu adaletsizlikten kurtulmanız mümkün değil. Mülteci meselesini çok ciddi bir şekilde ele alıp, tedbir almalıyız. Artık göç o kadar küresel boyuta ulaşmış ki sadece bir ülkenin üstesinden gelebileceği bir sorun değil. Türkiye'de 3 milyon Suriyeli var. Dünyanın bu meseleyi ciddi olarak ele almasında fayda var. BM mülteciler komiserliğinin fonksiyonun da artırılması gerektiğini düşünüyorum. Küresel boyuttaki bu probleme bütün ülkelerin kendi bütçeleri oranında katkıda bulunması gerekir. Mültecilerin kaldıkları ülkelerde kendi habitatlarını oluşturmaları gerektiğini de düşünüyorum."

Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ercan Demirci de ilk yıllarda gelen Suriyeli mültecilerin çocukları için geçici eğitim merkezleri açtıklarını ancak bugün 3 milyona yakın mülteci için bu merkezlerin yeterli olmadığını dile getirdi.

Sağlık Bakanlığı Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Doç. Dr. Hikmet Selçuk Gedik ise dünyada başta savaş gibi nedenlerden dolayı 244 milyona ulaşan bir göçmen akını olduğunu belirterek, Suriye'deki savaş nedeniyle Türkiye'ye de yaklaşık 3 milyon mültecinin geldiğini dile getirdi.

Doç. Dr. Hikmet Selçuk Gedik, mültecilere sağlık hizmeti götürürken en büyük sorunu dil ve kültürel farkın oluşturduğuna dikkati çekerek, göçmen sağlığı merkezlerinde onlarla iletişim kuracak insanları istihdam ettiklerini sözlerine ekledi.

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkan Yardımcısı Mehmet Köse de Osmanlı ve Türkiye'nin her zaman göçlere tanık olduğunu ancak Suriye'deki savaş sonrası yaşanan mülteci krizi kadar yoğun olmadığını kaydetti.

Kaynak: AA