PARİS

Fransa Dışişleri Bakanı Jean Marc Ayrault, İstanbul'da düzenlenen Dünya İnsani Zirvesi dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, bu alanda ilk defa bir zirve düzenlenmesinden dolayı memnuniyetini dile getirdi.

Fransa'nın Çevre ve Enerji Bakanı Segolene Royal ve Kalkınma Bakanı André Vallini ile bu zirveye iştirak ettiğini hatırlatan Ayrault, dünyada krizler yüzünden 60 milyona yakın kişinin evinden ve yurdundan olduğuna dikkati çekti.

"Bu zirve, uluslararası camiaya, insani uluslararası eyleme geçilebilmesi için yeni bir yol haritası sunmalı. Bu zirve sivillerin korunması, insani yardım ve kalkınmanın güçlendirilmesi için taahhütlerimizin teyidi için bir fırsat olmalı." ifadesini kullanan Ayrault, zirvenin yine küresel ısınmaya karşı seferberliğe ve doğal felaketlere verilecek yanıtlar konusundaki kararlılıkları için imkan oluşturmasını temenni etti.

Dünyada insani yardımların yüzde 80'inin silahlı çatışma bölgelerinde ihtiyacı olan özellikle çocuklara ve sivillere yapıldığını kaydeden Ayrault, Fransa'nın ülke olarak uluslararası alanda insani hukuka saygı gösterilmesi konusunda seferler olduğunu bildirdi.

Fransa Dışişleri Bakanı Ayrault, bu kararlılığın göstergesi olarak 10 Haziran'da BM Güvenlik Konseyi'nde barış operasyonlarında sivillerini korunmasına yönelik bir oturuma başkanlık edeceğini bildirerek ülkesinin savaş bölgelerinde çocukların korunmasına yönelik uluslararası bir konferansa 2017 yılında ev sahipliği yapacağını belirtti.

Muhabir: Rahmi Gündüz


Kaynak: AA