ENTEBBE

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a Uganda Makarere Üniversitesinde düzenlenen törenle fahri doktora verildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, törende yaptığı konuşmada, hedeflerinin 54 ülkenin bulunduğu Afrika kıtasındaki tüm ülkelerde büyükelçilik açmak olduğunu belirtti.

Türkiye'nin bir Avrupa ve Asya ülkesi olduğu kadar tarihi bağları nedeniyle aynı zamanda bir Afrika ülkesi de olduğunu belirten, Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Afrika'yı kader ortağı olarak gören Türkiye, son yıllarda kıta ile ilişkilerini zamanın ruhuna uygun şekilde yeni bir anlayışla ele almaya başlamıştır." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin yalnızca ekonomik ortaklık için değil, her ihtiyaç duyulduğunda, tereddüt etmeden, Afrikalı kardeşlerinin yardımına koşan bir ülke olduğunu söyledi.

Türkiye'nin kalkınma ve insani yardım kuruluşları TİKA, Türk Kızılayı ve daha pek çok sivil toplum kuruluşunun, Uganda'da binlerce insani ve kalkınma yardımı projesini başarıyla hayata geçirdiğine işaret eden Erdoğan, söz konusu çalışmaların önümüzdeki dönemde de devam edeceğini bildirdi.

"Afrika'nın sesi olmaya gayret ediyoruz"

Erdoğan, "Türkiye olarak uluslararası platformlarda Afrika'nın sesi olmaya gayret ediyoruz. G-20 dönem başkanlığını yürüttüğümüz geçen yıl, gelişmekte olan ülkelerle G-20 arasındaki ilişkileri güçlendirmek en temel önceliklerimizden birisi oldu. Bu çabaların odağında hiç şüphesiz Afrika ülkeleri yer alıyor." ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin, ülkelerindeki çatışmalardan kaçarak sınıra gelen 3 milyon sığınmacıya kucak açtığının altını çizen Erdoğan, "Biz veren el olacağız, alan el olmayacağız." diyerek, şu anda dünyada az gelişmiş ülkelere destek noktasında birinci sırada Amerika, ikinci sırada Türkiye, üçüncü sırada İngiltere'nin bulunduğunu, fakat milli gelire oranla bakıldığında birinci sırada Türkiye'nin, ikinci sırada Amerika'nın, üçüncü sırada İngiltere'nin yer aldığını, Türkiye'nin bu yoldan yürümeye devam edeceğini bildirdi.

"Geçici üyelerin hiçbir kıymeti harbiyesi yok"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Biz diyoruz ki dünya beşten büyüktür. Hukuk alanında fahri doktora alıyorum ya öyleyse insanlar arası hukukun, ülkeler arası hukukun gereğini Uganda'dan haykırmamız lazım. Dünya beş ülkenin, beş daimi ülkenin iki dudağının arasına mahkum edilemez." dedi. Erdoğan, şunları kaydetti:

"Birinci Dünya Savaşı'nın şartlarında yapılanmış bir tabloyu hala bugün insanlığa dayatamazsınız. İşte Suriye eğer bugün problemini çözemiyorsa daimi üyelerden bir tanesi veya iki tanesi bakıyorsunuz 'Hayır' diyor, olmuyor. 'Efendim geçici üyeler var.' Geçici üyelerin hiçbir kıymeti harbiyesi yoktur. Biz de diyoruz ki şu anda Afrika'dan daimi üyelerin arasında bir tane üye var mı? Yok. 1 milyar 700 milyon Müslümanın olduğu bu dünyada, bir tane halkı Müslüman olan ülke var mı? Yok. Bu nasıl adalet, bu nasıl hukuk? Böyle hukuk olabilir mi?

Muhabir: Enes Kaplan, Sinan Uslu

Kaynak: AA