İSTANBUL

Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül'ün mestur duruşmalarla yargılandıkları davanın duruşması, sanıklar hakkında dünya dışına depar belgesi yasağı uygulanmasının devamına hükmedilerek 22 Nisan'a ertelendi.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde bitmeme fail duruşmada, ilk herşeyden ilk olarak sanıklardan Can Dündar'ın savunmasının alındığı ve savunmadan sonraları karşılıklı sorgusunun yapıldığı öğrenildi. Saat 16.30'a derece geçindiren savunmanın arkası sıra duruşmaya sağlıksız sayaç boşluk verildiği kaydedildi.

Aradan sonraları yeni baştan başlamış olan duruşmada sanıklardan Erdem Gül'ün de defans yaptığı, avukatlarının beyanları ve karşılıklı sorguyla bu savunmanın kısaca 1,5 sayaç sürdüğü öğrenildi.

Duruşmada sanıkların savunmalarının alınmasının arkası sıra taleplere geçilirken, Dündar ve Gül'ün avukatlarının, müvekkilleri hakkında henüz önceki maruz dünya dışına depar belgesi yasağının kaldırılmasını istem ettikleri belirtildi. Taleplerle ait görüşü sorulan Cumhuriyet Savcısı Evliya Çalışkan'ın da, kanıt namına yayınlanan gazeteci Emre Erciş'in gücün getirilmesi ve sanıklar hakkındaki adli arama tedbirinin devamına değişmeyen verilmesini istediği kaydedildi.

Taleplerin arkası sıra sayaç 18.30'de duruşmayı sona erdiren yargı yeri heyeti, sanıklar hakkında, üstlerine ertelenmiş suçların özelliği ve kanunda ön tanıdık ukubet karşılıklarına göre, dünya dışına depar belgesi yasağından oluşan adli arama tedbirlerinin kaldırılması taleplerinin reddine hükmetti.

Daha önceki hakkında gücün getirilme sonucu çıkarılan kanıt Emre Erciş ile ait baştan gücün getirilmesi sonucu meydan ve CHP milletvekillerinden tan Pavey'in duruşmalara müşahit namına alınması talebini ise reddeden heyet, duruşmayı 22 Nisan'a erteledi.

Gazeteciye zedelenmek iddiasına kabahat duyurusu

Öte yandan, yargı yeri başlamadan önceki çıkan ağız dalaşı sonrası, Cumhuriyet gazetesi yazarı Murat Sabuncu çeşidinden darbedildiğini tez fail Sabah gazetesi muhabiri Dilek Yaman, vakayla ait İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na kabahat duyurusunda bulundu.

Dilekçede, Sabuncu ve kimlikleri alıcı görüntülerinden belirlenecek başka şahıslar hakkında, muktezi soruşturmanın yapılması, sorumluların cezalandırılması istendi.

Anadolu Yayıncılar Derneğinden kınama

Anadolu Yayıncılar Derneği Başkanı Sinan Burhan, Sabah gazetesi muhabirleri Dilek Yaman ve Nazif Karaman'a dayanak mesajı yayımladı.

Yaşanan vakası kınayan Burhan, şunları kaydetti:

'Can Dündar ve Erdem Gül'ün casusluk suçlamasıyla yargılandıkları yargı yeri öncesinde adliyede Sabah gazetesi muhabiri Dilek Yaman'ın Cumhuriyet yazarı Murat Sabuncu çeşidinden darbedilmesini kınıyoruz. Can Dündar'ı desteklemeye mevrut cıvıl cıvıl çeşidinden kimi matbuat personellerinin da tartaklanması mükemmel anlamıyla matbuat özgürlüğüne darbedir. İhaneti, gayri ulusal tutumu matbuat özgürlüğü diyerek savunanların asıl yüzleri ortaya çıkmaktadır. Bu insanların matbuat özgürlüğü deyip matbuat mensuplarını tartaklamaları bildirme edilebilmekte müşterek obje değildir. Gerçek niyetlerinin matbuat özgürlüğü bulunmadığı bu biçimsiz saldırılar sonucunda müşterek kat henüz ortaya çıkmıştır.'

Kaynak: AA