Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül'ün, Cumhuriyet gazetesinde, MİT'e ilgilendiren iane tırlarının durdurulması vakasına bağlı duyurulmayan kalması müstelzim bilgelik ve fotoğraflara toprak verdikleri sebebi öne sürülerek 'cebir ve hüküm kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya yahut görevlerini yapmasını azda olsa veya ağız ağıza engellemeye teşebbüs etmek', 'devletin güvenliği yahut iç yahut aut politikacı faydaları bakımından ayrıcalığı bakımından duyurulmayan kalması müstelzim detayları casusluk has açıklamak', 'devletin güvenliği yahut iç yahut aut politikacı faydaları bakımından ayrıcalığı bakımından duyurulmayan kalması müstelzim bilgileri, politikacı yahut askeri casusluk has realizasyon etmek' ve ''Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) silahlı terör örgütüne uzuv olmadan düşünülerek atlaya zıplaya iane etme'' suçlarından yargılanmasına başlandı.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesince iri salonda meydana getirilen duruşmaya, sanıklar Can Dündar ve Erdem Gül ile avukatları, yakınan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın avukatı Hatice Özay, yakınan MİT Müsteşarlığı hesabına Hazine avukatı katıldı.Bazı illerin baro başkanlarının da rasıt şekilde katılmış olduğu duruşmada, Dündar'ın benzeri Dilek Dündar ile birtakım CHP ve HDP milletvekilleri de müheyya bulundu.Mahkeme Başkanı Canel Rüzgar, mahkeme salonunda, telefonla eşya yapılmaması dair uyarıda bulundu.

Duruşmada Cumhuriyet savcısı, yargılamanın, Ceza Muhakemesi Kanunu'nun (CMK) 182/2 hükmü mucibince ''milli güvenliğin mecburi kılması ve politikacı casusluk davası olması'' dolayısıyla boğunuk yapılmasını arzu etti. Mahkeme heyeti, duruşmaların boğunuk yapılması taleplerine bağlı tarafların görüşünü sordu. Talepleri düzlük mahkeme, kararını hasretmek düşüncesince duruşmaya aralık verdi. Duruşmada, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın avukatı ile MİT Müsteşarlığı hesabına Hazine avukatı müdahillik talebinde bulundu.

Kaynak: AA