Çanakkale Boğazı'nda, 4 Nisan 1953'te Nara Burnu önlerinde İsveç bayraklı Naboland isminde sanlı gemiyle çarpıştıktan sonraları batan Dumlupınar denizaltısında martir bulunan 81 denizci düşüncesince facianın 63'üncü senesinde yâd törenleri gerçekleştirildi.

Nara Barbaros Şehitliği'ndeki geçmiş törende, hürmet duruşunda bulunulmuş oldu ve İstiklal Marşı okundu. Daha sonra, Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Serdar Ahmet Gündoğdu, Şehitlik hususi Defteri'ne şunları yazdı:

'Bu belirmek yurt yoluna canlarını feda etmekten çekinmeyen ermiş şehitlerimiz, Dumlupınar denizaltısında 63 sene ilkin hayatlarını kaybederek şehitlik mertebesine kazanmış 81 denizcimizi adlandırmak neredeyse huzurunuzda bulunuyoruz. Uğruna canınızı verdiğiniz bu belirmek vatanın toprağında ve gökçe sularında huzurla uyuyunuz. Bizlere bıraktığınız bu giranbaha emaneti bugüne derece bulunduğu kabilinden bundan böyle da en lahut varlığımız namına korunum etmeye bitmeme edeceğiz. Vatan sizlere minnettardır. Ruhunuz neşeli olsun.'

Gündoğdu, askeri personel, gaziler ve martir yakınları, şehitliği görüşme yazar karanfil bıraktı.

Daha sonraları 'TCG Gür' denizaltısına sabık Gündoğdu, TCG Dumlupınar'ın 63 sene ilkin batmış bulunduğu noktaya çelenk bıraktı.

Davetliler bu töreni denize oluşturulan 'TCG Türkeli' gemisinden izledi.

Türk Deniz Kuvvetlerine ilgilendiren Dumlupınar denizaltısı, 4 Nisan 1953'te, NATO manevralarından dönerken Çanakkale Boğazı'nda 'Naboland' isminde sanlı İsveç gemisiyle çarpışarak batmış, 81 Türk denizcisinin martir olmuştu. Daha sonraları 4 Nisan günü, ''Deniz Şehitlerini Anma Günü'' duyuru edilmişti.

Kaynak: AA