İzmirli meslektaşlarıyla bir araya gelen Türker, kadın meslektaşlarının karşılaştığı sıkıntılara dikkat çekerken, "Cinsiyet farklılığından kaynaklı kadın meslektaşların sorunlarının ise acilen çözülmesi şart" dedi.

TÜRMOB Başkanlığı seçimleri öncesinde Türkiye Muhasebeciler Platformu'nun Genel Başkan Adayı olarak yola çıkan ekonomiden sorumlu eski Devlet Bakanı Masum Türker, İzmir'de meslek ve oda mensupları ile bir araya geldi. 15- 16 Ekim tarihlerinde yapılacak seçim öncesinde İzmir Renaissance Hotel'de toplanan TÜRMOB delegelerine seslenen Türker, muhasebecilik ve mali müşavirlik mesleklerinin birçok sıkıntıyla karşı karşıya olduğunu, meslek üyeleri olarak mevcut durumu düzeltmek adına yeni bir yol haritası çizmeleri gerektiğini vurguladı. Örgütsel bir dayanışma ve katılımcılık anlayışıyla nasıl bir çözüm bulunması gerektiğini tüm meslek üyeleriyle birlikte kararlaştırılması gerektiğini ifade eden Masum Türker, TÜRMOB'un yeniden kurumsal bir kimlik kazanması için çalışacaklarını söyledi.

"EN ÖNEMLİ GÖREVİMİZ DENETİM"

Meslek üyeleri olarak aynı zamanda kamu yararını gözetmek ve sağlamak gibi çok önemli bir görevleri olduğunu dile getiren Türker, mali müşavirlik mesleğini yeniden denetleyici bir mekanizma haline getirmek için çalışacaklarını belirtti.

Yokluk ve yolsuzluğun önlenmesi için mali müşavirlerin yeniden denetçi görevlerini yerine getirmeleri gerektiğine dikkat çeken Masum Türker, şöyle devam etti:

"Bugün ülkemizde maalesef denetime talep yaratılmıyor. 100 bin şirketin sadece 7 bini denetlenir durumda. Denetim talebimiz dikkate alınmadığı için bugün Moody's'in ülkemizin kredi notunu düşürmesi karşısında güçsüz konuma düşüyoruz. Bizim mesleğimizin asıl görevi denetimdir. Ancak biz Bağımsız Denetim Merkezi'ni kapattık ve Kamu Gözetim Kurulu ile kavga etmeye başladık. Üyelerimizin denetimci olmalarını zorlaştırdık. Her odada kuracağımız Kamu Gözetim Kurulu ile koordineli denetim atölyeleri ile üyelerimizin denetimci olmalarını sağlayacağız. Her muhasebecinin denetimci olmasını sağlayacağız ve böylece yanlarında çalışan stajyerler denetimci olmak istediğinde bir başka yerde staj yapmak zorunda kalmayacak. Denetim ve denetimci olmazsa yolsuzlukla mücadele de edilemez."

"GÖRMEZDEN GELİNMEK TESADÜF DEĞİL"

Türkiye'de mali müşavirlik alanında 103 bin meslek mensubu, 21 bin aday stajyer ve 390 bin çalışanın bulunduğunu, bunun ise toplamda 500 bin kişilik bir kesimi oluşturduğunun altını çizen Türker, bu meslek grubunun 2015 yılında 4.7 milyar TL'lik katma değer ürettiğini aktardı. Bu denli büyük bir sektörün görmezden gelinmesinin tesadüf olmadığını öne süren Masum Türker sözlerine şöyle devam etti: "Çalışanlarımızın yüzde 80'i üniversite mezunu. Entellektüel kapasitesi yüksek bir grubun geleceğiyle ilgili adım atarken neleri göz önünde bulundurmamız gerektiği de çok önemli. Meslek olarak bize hep sorumluluklarımız bildiriliyor; ancak haklarımızdan bahsedilmiyor. Sürekli üstümüze yüklenen ve ücreti ödenmeyen angarya işlerle uğraştırılıyoruz. Bizim ürettiğimiz işin bedeli başka kurumlar tarafından alınıyor. İlk olarak haklarımızı belirleyip bu haklarımızı nasıl almamız gerektiğini devletin ilgili kurumlarına yansıtacağız. Ayrıca ciddi bir tahsilat sorunumuz var. Bankacılık sistemiyle irtibata geçilerek alacaklarımız garanti altına alınmalı."

"KADINLARA EŞ YÖNETİM"

Çok sayıda genç mali müşavir adayının da büro açmakta sıkıntı yaşadığına dikkat çeken Masum Türker, kadın meslektaşlarının da ciddi sorunlarla boğuşmak zorunda kaldığını açıkladı. Kadınlar için eş yönetim olanağı sağlanması gerektiği üzerinde duran Türker, şunları söyledi:

"Hiçbir mesleki düzenlemede kadınlar yok. Cinsiyet farklılığından kaynaklı kadın meslektaşların sorunlarının ise acilen çözülmesi şart. Yönetim kurullarında kadın kotası uygulanmasının yanı sıra; kadınların kadınları seçtiği eş yönetim kurulları oluşturulmalı. Bunun hemen gerçekleşmesi zor olabilir; ama geç kalmadan bir yerden başlanmalı. Ayrıca seçildiğimiz takdirde büro açmak isteyen gençlerin faydalanacağı genç büro sistemini kuracağız. Genç meslektaşlarımız bir yıl burada çalışmalarının ardından kendi bürolarına geçecek. Bu bürolarda telefonları, faksları, toplantı odaları bulunacak ve bunlar odalarımız tarafından karşılanacak. Buradan ayrılan genç meslektaşlarımız da ilerleyen dönemde bu büroların finansmanına yardım edecek."

Meslek üyeleri arasında politik görüşlerden kaynaklı ayrışmaların olduğuna da değinen Türker, Türkiye Muhasebeciler Platformu olarak ayrışmayı ortadan kaldırarak mesleki ilkeler üstünde tüm meslek üyelerini birleştireceklerini vurguladı. Mesleki faaliyetlerin yüksek kalite ve standartlar çerçevesinde yapılmasını sağlayarak meslek mensuplarının bunlara bağlılığını destekleyeceklerini dile getiren Masum Türker, mesleki uzmanlığın ilgili olduğu yerlerde özellikle ekonomik alanda kamu yararı konularında Türkiye ekonomisinin gelişmesine katkıda bulunacaklarını ekledi.

Kaynak: DHA