BURHAN KARADUMAN-İHA

Danıştay 13. Dairesi, 4628 sayılı Elektrik Piyasası Kanunu’nun geçici 14. maddesinin birinci fıkrasına, 13.2.2011 günlü, 6111 sayılı Kanun’un 204. maddesi ile eklenen (f) bendinin “…veya gerektiğinde yetkilendirilecek denetim şirketlerine yaptırılması sağlanır. Denetim şirketleri ile ilgili uygulamaya ilişkin usul ve esaslar, ilgili bakanlıkların görüşü alınmak kaydıyla DSİ tarafından çıkarılacak yönetmelikle düzenlenir.” bölümünün Anayasa’nın 128. maddesine aykırılığı iddiasıyla Anayasa Mahkemesi’ne dava açtı. Anayasa Mahkemesi ise, Danıştay’ın itirazını kabul ederek, DSİ’nin denetim yetkisini özel şirketlere devreden yasa hükmünü iptal etti.

İptal edilen yasa hükmün de, su kullanım hakkı anlaşmaları çerçevesinde elektrik enerjisi üretmek maksadıyla yapılacak olan üretim tesislerinin su yapısıyla ilgili kısımları ile gerçek ve tüzel kişiler tarafından inşa edilecek suyla ilgili yapıların inşasının incelenmesi ve denetimi yetkisinin, DSİ tarafından gerektiğinde yetkilendirilecek denetim şirketlerine devri öngörülmekte ve denetim şirketleri ile ilgili uygulamaya ilişkin usul ve esasların, ilgili bakanlıkların görüşü alınmak kaydıyla DSİ tarafından çıkarılacak yönetmelikle düzenleneceği belirtiliyor.Anayasa Mahkemesi’nin kararında iptal hükmünün 6 ay sonra yürürlüğe girmesine karar verildi.

Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararı ile birlikte DSİ., hidroelektrik santrallerinin yapımı ile ilgili aşamaları özel şirketlerin denetimine bırakamayacak.