Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 6661 Sayılı Askerlik Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'u onayladı.

Kanun, iklim dışındaki Türk vatandaşlarının dövizle askerliğini 6 bin avrodan bin avroya düşürüyor. Buna göre, iklim haricinde habitat yahut emek vermek izniyle minimum 3 sene süreyle bulunan, 38 yaşını bütünler Türk vatandaşları, defaten bin ekü ödeyerek askeriye yapmış sayılacak.

Albayların emekliliğine bağlı kodifikasyon

Kadrosuzluktan tekaütlük hükümlerine editör ve 30 Ağustos 2016 bakımından subaylıkta 28, 29 ve 30. fariza yıllarını dolduran personel ile alakalı tekaütlük isteklerine Yüksek Askeri Şura (YAŞ) değişmeyen verecek. Uluslararası eş cüzdanı Nüfus Hizmetleri Kanununda toprak düzlük 'nüfus cüzdanı' ibareleri 'kimlik kartı' halinde değiştirilecek ve eş kütüklerinde toprak takanak bilgilere 'biyometrik veri' arttırma edilecek. Kayıtlar çabucak elektronik ortamda tutulacak. 

Merkezi data tabanında tutulan biyometrik veriler etiket teslim işlemleri haricinde kullanılamayacak. Kimlik kartına yük ve ayraç konulamayacak, etiket kartı tek isim ve büyüklenme çeşidinden alıkonulamayacak. Evlenme işlemi tamamlanmasından sonraları çiftlere arsıulusal eş cüzdanı verilecek. Kimlik kartı, arsıulusal eş cüzdanı ve gökçe yetişkin bedeli müracaat esnasında öğrenim edilecek. 

Nüfus cüzdanları, 31 Aralık 2016'ya denli Maliye Bakanlığınca bastırılacak, popülasyon müdürlüklerinin gereksinimlerini istikbal etmek az daha saymanlık yetkililerine, aut temsilciliklerin gereksinimlerini istikbal etmek az daha Dışişleri Bakanlığına gönderilecek. 100 teklik sigorta prim yükünü Hazine karşılayacak Kanun, minimal ücretin bin 300 liraya çıkartılması dolayısıyla küsurat çalıştıran yükünü de azaltıyor. Geçen yıl, maaş 2 bin 550 teklik ve altı ecir düzlük iştirakçi çalıştıran işverenin, rastgele iştirakçi düşüncesince 100 teklik sigorta prim yükünü, Hazine karşılayacak.

Kaynak: AA